Дни наред се носи новината, че най-старата мумия в света

...
Дни наред се носи новината, че най-старата мумия в света
Коментари Харесай

Най-старата мумия в света изгнива бавно

Дни наред се носи новината, че най-старата мумия в света изгнивала постепенно и това се оказа напълно правилно.

Учени от института Харвард настояват, че това може да се случи заради настъпили промени в климата. По-влажният климат може да способства за по-бързото размножаване на микробите и те, от своя страна, да трансфорат мумията в тиня. До такова умозаключение са стигнали учените по приложни науки и инженерство от Харвард.

Най-старата мумия в света е открита инцидентно от деца на територията на днешната страна Чили. Учениците били на излет на към 2000 км северно от столицата Сантяго, в региона Арика, когато напълно инцидентно попаднали на находката. Мумифицираното тяло е на ловджия от преди 7000 години и е почнало бързо да се разлага.

Мумията е от културата Чинчоро. Културата Чинчоро се състои от риболовен села по тихоокеанското крайбрежие, намиращи се наоколо до пустинята Атакама. Чинчоро са вярвали, че след гибелта душите на хората са продължавали да живеят в мумифицираните тела. Учени считат, че те са живели в интервала сред 7020 г.пр. Хр. и 1500 г.пр. Хр.

Такава активност, настояват учените, е видяна и при други мумии от културата Чинчоро, които се намират под повърхността на земята и повишаващата се мокрота оказва мощно въздействие.

Учените настояват, че последствията от заличаването могат да се видят на всички места - като се стартира от стените на гробницата на Тутанкамон в Египет и се стигне до астронавските костюми на кораба Аполо.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР