Дневник следи важните политически новини и реакциите по тях, вижте

...
Дневник следи важните политически новини и реакциите по тях, вижте
Коментари Харесай

Политическото напрежение: Делян Пеевски се яви в ДАНС заради досиетата "Пандора

" Дневник " следи значимите политически вести и реакциите по тях, вижте ги в хронологията.

12:46Партията на Божков няма да търси вид да взе участие в изборитеПартията на Васил Божков " Българско лято " няма да търси вид за присъединяване в изборите посредством мандатоносител или коалиция в символ на митинг против решението на ЦИК, доказано от Върховния административен съд да не ги допусне до изборите, това оповестиха от организацията. Причина за отхвърли за регистрацие е, че групировката не е предоставила уверение за настояща банкова сметка по отношение на условията на Изборния кодекс. Партия " Българско лято " няма банкова сметка поради, които Съединени американски щати наложи на Васил Божков на 2 юни т.г.
 Беше показан един от конфискуваните от прокуратурата артефакти от Колекция Васил Божков. Бронзова хидрия
© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Беше показан един от конфискуваните от прокуратурата артефакти от Колекция Васил Божков. Бронзова хидрия

В известие до медиите се споделя, че по този начин българските институции попречват политическото посланичество на десетки хиляди български жители в прорез със личните си закони.12:12Лидерът на " Възраждане " ще е лидер на листите във Варна и СофияЛидерът на партия " Възраждане " Костадин Костадинов ще води листите за парламентарните избори в София и Варна, оповестиха през днешния ден от организацията. В столицата той ще е в 25-ти Многомандатен изборен регион, в който всекидневно се явяват водачите на главните партии.
 Костадин Костадинов
© Юлия Лазарова

Костадин Костадинов

Водачи на две листи ще са още юрист Елена Гунчева, която е и претендент за вицепрезидент на Костадинов на изборите за държавен глава, зам.-председателят на партията Цончо Ганев, както и Искра Михайлова. От " Възраждане " прецизираха, че всички водачи са определени на съвещание на организационни съвет, като са от дълго време във Възраждане, лоялни са, имат престиж и утвърждение от своите сътрудници. Средната възраст на претендентите за депутати е 35 години.10:43За " Демократична България " решението за поддръжка на Лозан Панов било единствено формалностФормалност е да подкрепим публично Лозан Панов в борбата му за президент. Решението ще се вземе от нашите органи на ръководство до края на деня. Това, което той направи в правосъдната система в последните години заслужава единствено възторженостти и не инцидентно той ще получи нашата поддръжка. Това сподели през днешния ден пред " Нова нюз " Ивайло Мирчев от " Демократична България ". Панов беше номиниран от предприемчив комитет, по предложение на " Правосъдие за всеки ".
 Политическото напрежение: Делян Пеевски се яви в ДАНС поради досиетата
© ВЕЛКО АНГЕЛОВ

Попитан, при балотаж Румен Радев - Анастас Герджиков, кого ще поддържа Демократична България, той разяснява, че ще се работи за това на балотаж да е Лозан Панов. При друго развиване още веднъж националните органи за ръководство щели да решат какво да призоват последователите на обединяването. " ГЕРБ с цялата си токсичност, един прелестен академик го хвърлиха на политическото сметище ", по този начин Мирчев разяснява поддръжката от партията на Бойко Борисов за Герджиков.
Попитан дали ще се работи за коалиция с " Продължаваме промяната " след изборите, той уточни, че преди този момент би трябвало да се види тяхната стратегия. По мотив коментара на Кирил Петков, че е подготвен да е министър председател, Мирчев счита, че е прекомерно рано за такова заявление и не е почтено към гласоподавателите.08:44Нова поръчка за доставка на машини за гласоподаване ще се разгласи днесДнес ще обявим нова социална поръчка за доставка на спомагателен брой машини, сподели през днешния ден пред Българска национална телевизия ръководителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова. Тя се надява този път да се дадат предложения, които са в границите на отделените средства. Именно надвишаването на сумата стана причина да не се купят машини при предходната процедура преди няколко седмици. Нейкова акцентира, че към момента стои въпросът
с правото на благосъстоятелност на страната над софтуера за машините. Тя уточни, че в препоръчаното в този момент съглашение има доста ограничавания, които не са допустими.
 Политическото напрежение: Делян Пеевски се яви в ДАНС поради досиетата
© Велко Ангелов

Според нея няма по какъв начин поради двата вота да се получи комплициране при гласуването, тъй като партиите ще имат еднакъв номер в бюлетината и за двата избора. За момента мислим, че ще е добре с една карта да се гласоподава и на двата избора, сподели Нейкова.

От на следващия ден на уеб страницата на ЦИК всеки ще може да ревизира дали е включен в лист за поддръжка за избрана партия и да подаде сигнал, в случай че това е направено без негово познание.08:17Следващото име от " Пандора " ще е обвързвано с ГЕРБ, предвижда ХаджигеновСледващото оповестено име на българин по досиета " Пандора " ще е обвързвано директно с ГЕРБ. Това съмнение направи юрист Николай Хаджигенов от " Изправи се БГ! Ние идваме! " пред " Нова телевизия ". Той аргументира увереността си с това, че партията е управлявала в последните години, което било причина за крадене.
 Политическото напрежение: Делян Пеевски се яви в ДАНС поради досиетата
© Юлия Лазарова

Международното следствие по досиетата " Пандора " обгръща милиони документи за офшорни сметки на политици, милионери и водачи от целия свят. В обработените до момента документи са открити имената на двама българи. Единият е някогашният народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски, а името на другия към този момент не се оповестява.
По думите на Хаджигенов " няма скотщина в последните години, в която да бръкнеш и да не се появи Пеевски ".

Според него този път инспекцията на някогашния народен представител ще е по-сериозна, защото институциите, които ще се занимават с нея, се ръководят от нови хора.

Адвокатът сподели още, че до края на седмицата " Ние идваме " ще вземе решение кого да поддържа на президентските избори. Той посочи, че ще вземе решение за себе си след дебата сред Румен Радев и Лозан Панов. Ако спор нямат, най-вероятно няма да гласоподавам, сподели още Хаджигенов.08:16Нинова: досиетата " Пандора " няма да повлияят съществено на изборитеДосиетата " Пандора " няма доста да повлияят на изборите, тъй като до тогава няма да има изясненост. Правилният ход е да се направи следствие от българските управляващи. Нужни са по-сериозни ограничения в международен мащаб, като решението е закриване на офшорните зони, сподели през днешния ден пред Българска национална телевизия водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Тя предизвести, че в случай че Народното събрание се образува в средата на ноември, ще има доста малко време за приемане на бюджет 2022. " Не би трябвало да губим време с чуване на министри, основаване на комисии. Работим по проект за първите 100 дни и подготовка за приема на бюджета. Настояваме да стартираме диалози по казуса в този момент ", изясни водачът на левицата. Тя разясни, че Българска социалистическа партия предлага понижаване на Данък добавена стойност на енергоносителите за шест месеца.

 Политическото напрежение: Делян Пеевски се яви в ДАНС поради досиетата
© Лили Тоушек

Нинова изрази вяра, че ползата към президентските избори няма да измести този към парламентарните. Според нея в този момент на Румен Радев ще му е по-трудно да завоюва изборите, тъй като има съперници, които не са за подценяване. Нинова даде положителна оценка на неговия мандат. Тя акцентира, че Българска социалистическа партия поддържа Радев, само че това не значи, че няма да подлага на критика служебният кабинет, когато не си прави работата.

За водачите на листите Корнелия Нинова изясни, че са определени от Националния съвет, като преди този момент са разисквани с локалните структури.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР