Дневник следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта

...
Дневник следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта
Коментари Харесай

Коронавирусът по света: Косово стана лидер във ваксинирането на Западните Балкани

Дневник " следи разпространяването и резултатите от ковид по света. Карта на заболяването.

08:23Скандинавски авиолинии анулират маските за вътрешни полетиЧетири скандинавски авиолинии анулират от през днешния ден условието за носене на маски по време на полети сред Дания, Норвегия и Швеция, съобщи ДПА, като отбелязва, че нивото на имунизация в страните от района е измежду най-високите в света.

Скандинавските авиолинии (SAS), Норуиджън (Norwegian), Flyr и Wideroe анулират строгите си условия за носене на маски по време на полетите.

Прилаганите в Норвегия рекомендации за надзор на заразяванията към този момент не изискват от пътуващите в района да носят маски, тъй че това условие няма да се ползва и на борда на полети на Wideroe, съобщи говорителка. Маските обаче остават наложителни на полети към страни отвън района, добави тя. Равнището на имунизация в скандинавските страни е измежду най-високите в света, отбелязва ДПА.08:21Египет лимитира неимунизираните държавни служителиЕгипетската Висша комисия за справяне с Коронавирус рецесията разгласи, че неимунизираните против Ковид-19 държавни чиновници няма да имат достъп до работните си места след 15 ноември, в случай че не показват Пи Си Ар (PCR) тест всяка седмица, заяви в. " Ал Ахрам ". Взето бе и решение неимунизирани жители да нямат право да влизат в държавните здания от 1 декември, написа Българска телеграфна агенция.

От сряда пък се анулира противоепидемичната мярка, с която през март 2020 година бяха затворени пространствата за ритуално измиване в джамиите. Комисията дефинира сума от един милиард египетски паунда (около 107 милиона лева) за покриване на разноски, свързани с пандемията.

По време на съвещанието министърът на опазването на здравето Хала Зайед осведоми, че страната към този момент разполага с 63,2 милиона дози ваксини на " АстраЗенека ", " Джонсън енд Джонсън ", " Синофарм ", " Синовак ", " Спутник ", " Модерна ", " Пфайзер " и създадената в Египет ваксина " Синовак/Ваксера ". До края на октомври се чака доставка от 7.8 млн. дози на " АстраЗенека ", " Синовак ", " Джонсън енд Джонсън " и " Пфайзер " в допълнение на двата милиона дози от китайския препарат " Синовак ", които ще се създават седмично в египетското фармацевтично дружество " Ваксера ". В събота дойде подаяние от Съединените щати, съдържащо 1,6 милиона дози от имунизацията на " Пфайзер ".

По думите на Зайед досега в Египет са сложени 31,7 милиона дози. Министърът на висшето обучение Халед Абдел Гафар посочи, че студенти и чиновници в шестдесет университета в страната са получили 1,2 милиона дози.

За да усилят темпа на имунизация против Ковид-19, управляващите възнамеряват да разкрият имунизационни центрове на гарите и на спирките на метрото, в съдилищата, църквите и джамиите. Целта на египетското държавно управление е до края на годината да бъдат имунизирани 40 % от 102-милионното население.08:05Саудитска Арабия стартира да отслабва меркитеСаудитска Арабия стартира да отслабва от през вчерашния ден рестриктивните мерки против COVID-19, като носенето на защитни маски на лицето към този момент не е наложително навън, съобщи ДПА. Мюсюлмански поклонници в Голямата джамия в свещения град Мека бяха видени да се молят един до друг след анулацията на задължението да се съблюдава отдалеченост за първи път от появяването на пандемията при започване на предходната година.

Голямата джамия е построена към храма Кааба, най-свещеното място за исляма, към което мюсюлманите от целия свят насочат своите молебствия. Саудитски медии демонстрираха през днешния ден по какъв начин служащи в Голямата джамия отстраняват от пода стикерите, определящи дистанцията за обществено разграничаване. Сега Голямата Джамия в Мека и джамията на Пророка Мохамед в Медина могат да работят с цялостен потенциал за напълно имунизирани поклонници.

През последните месеци 34-милионната Саудитска Арабия регистрира забележителен спад на случаите на болест с COVID-19 на фона на акцията за всеобща имунизация. Властите са удостоверили общо 547 890 случая на ковид и 8760 умряли в резултат на болестта.07:59Отново рекорден брой инфектирани в Русия и съвсем 1000 починалиРусия записва през вчерашния ден нов връх на инфектираните с ковид за последните 24 часа, за четвърти следващ ден, вследствие на мощното разгръщане на епидемията на фона на слабата имунизационна акция и незадоволителните ограничаващи ограничения, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция. По публични данни на държавното управление за едно денонощие са регистрирани 34 303 нови случая, което е рекордно ниво от началото на пандемията. Починалите са 997.

В събота в страната за първи път беше трансфериран символичният предел от 1000 смъртни случая вследствие на COVID-19 за един ден (1002).

Русия е най-тежко засегнатата от ковид страна в Европа. Едва 32 % от руснаците са изцяло имунизирани, по публични данни, вследствие на недоверието на популацията към имунизациите. Вирусът се популяризира и заради прекомерно лимитираните санитарни ограничения, въведени от държавното управление, макар че в някои райони още веднъж стана наложително показване на QR кодове за достъп до публични места.

В устрема си да защитят стопанската система, управляващите в Москва не вкараха локдаун в народен мащаб, въпреки да дефинират като неприемливо ниското ниво на имунизация на популацията. Разпространението на вируса се улеснява и от слабото спазване на обикновените жестове за персонална отбрана.

От началото на пандемията по публични държавни данни умрелите са 223 312 - най-високата смъртност в Европа. Статистическият институт Росстат, който употребява по-широко определение за смъртността, обвързвана с ковид, оповестява за над 400 хиляди умряли.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР