Дневник следи на живо новините за разпространението на коронавируса, реакциите

...
Дневник следи на живо новините за разпространението на коронавируса, реакциите
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: пристигналите от Южна Африка българи са с отрицателни тестове

" Дневник " следи онлайн новините за разпространяването на ковид, реакциите на управляващите и мненията на здравните специалисти.

18:27Завръщащите се от Южна Африка през Румъния ще карат карантината си в България  Коронавирусът в България: пристигналите от Южна Африка българи са с негативни проби
© European Union

Българите, които се чака да се завърнат през днешния ден от Република Южна Африка, ще бъдат сложени под карантина за 10 дни. Това заяви шефът на Регионалната здравна ревизия в Русе Искра Генева, представена от БНР. Тя посочи, че те няма да карат карантината си в Румъния, а в България.

Българите би трябвало да кацнат на летище Букурещ, след което да бъдат превозени до граничния пункт Дунав мост при Русе. Там те ще бъдат изследвани с бързи антигенни проби. Независимо от това дали резултатът е негативен, всеки от тях ще бъде подложен за 10 дни под карантина.

След като изтече този интервал, сред десетия и дванайсетия ден те ще би трябвало да си създадат и PCR тест. Ако резултатът е негативен, ще бъдат освободени от карантината.

Ако някой от идващите даде позитивен резултат още на граничния пункт, ще бъде подложен под 14-дневна карантина.12:34Трима лекари и ортодонт са арестувани за издадени 250 подправени сертификатаТрима лекари и един ортодонт са арестувани за 24 часа при разбирането на схемата за подправените зелени документи в Асеновград и Раковски, заяви БНР. На този стадий са открити 250 души, възползвали се от " услугата ". Те са били в чужбина, само че персоналните им данни да са били предоставени в декларациите за осведомено единодушие при имунизация против ковид, подавани в имунизационните центрове в двата града.
 Коронавирусът в България: пристигналите от Южна Африка българи са с негативни проби
© Юлия Лазарова

Цената на по този начин публикуван документ е варирала сред 200 и 400 лв.. Установяват се броя на медиаторите, взели присъединяване в схемата.11:38Десет области в страната остават в тъмночервената Коронавирус зонаДесет области в страната остават в така наречен тъмночервена Коронавирус зона, където записаните нови инфектирани за интервал от две седмици са над 500 души на 100 хиляди население. Но към този момент болестта продължава да отстъпва и към този момент.

В тази категория новите случаи на COVID-19 за четиринадесет дни са сред 250 и 500 души на 100 хиляди население. Това сочи на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ), основан на данните от до неделя (28 ноември).

Подробности 10:52Българи се прибират от ЮАР с румънски евакуационен полет10 български жители са изхвърчали от летището в Йоханесбург към Букурещ тази нощ с репатриращ полет на румънското държавно управление. Създадена е организация с посолството ни в Букурещ да бъдат посрещнати там и да бъдат извозени до Русе ", сподели пред " Нова телевизия " завеждащият Консулската работа на България в Претория Деница Велчева.

 Коронавирусът в България: пристигналите от Южна Африка българи са с негативни проби
© Reuters

Българите са се свързали с посолството ни в република Южна Африка с молба за подпомагане за прибиране, защото били блокирани поради рестриктивните мерки за пътешестване, свързани с новия вид на COVID-19 Омикрон. " В събота и неделя, когато самолетните компании всеобщо започнаха да анулират полети, с посолството се свързаха към 20 български жители, които са най-вече краткосрочно пребиваващи в страната - за туризъм, на посетители, или по работа ", описа Велчева. По думите й останалите хора, които не са се възползвали от румънското предложение, са си намерили полети за по-късни дати или избират да изчакат нормализиране на ситуацията.10:49Математик чака Омикрон да се появи в България до 15 декември  Коронавирусът в България: пристигналите от Южна Африка българи са с негативни проби
© Reuters

Вариантът " Омикрон " ще влезе в България сред 10 и 15 декември, предвижда по Би Ти Ви математикът проф. Огнян Кунчев. Той чака вирусът да бъде пренесен от прибиращите се в страната от чужбина за празниците студенти и работещите в Западна Европа. Проф. Кунчев разясни, че към момента се знае прекомерно малко за новия вид, с цел да може да се направи съмнение по какъв начин би се развила една вълна от Омикрон.10:25Центърът за заразни и паразитни заболявания още не е засичал новия вид на вирусаДо момента в позитивните проби за ковид, осъществявани всекидневно в Националния център за заразни и паразитни заболявания, не е открита новата версия на COVID-19 - омикрон, заяви през днешния ден пред Българска национална телевизия шефът на центъра проф. Ива Христова. Тя добави, че това не значи, че няма заболели от него в страната.

Подробности

 Коронавирусът в България: пристигналите от Южна Африка българи са с негативни проби 10:21Експерти считат, че Омикрон може да рестартира пандемиятаОмикрон е нов вид на ковид, който може да рестартира пандемията във типа, в който беше първоначално. Това ще се случи, в случай че не се овладее рискът и не се вземат ограничения, към това мнение се сплотиха завеждащият лаборатория по инфекции на мозъка в Берн доктор Аспарух Илиев, шефът на Института по молекулярна биология към Българска академия на науките проф. Ива Угринова и пулмологът доктор Александър Симидчиев в ефира на " Здравей, България ". Те поучават хората да не отсрочват имунизацията и да съблюдават ограниченията.
 Коронавирусът в България: пристигналите от Южна Африка българи са с негативни проби
© Reuters

Д-р Илиев акцентира, че макар упованието, че разновидностите ще понижат имунната отбрана от имунизациите или при преболедуване, отбраната няма да е нулева, изключително за хората с бустерна доза.

" Засега знаем, че има инфектирани и че заразява с по-голяма скорост от делта разновидността. Това е всичко, което можем да кажем с известна решителност. Тук се прокрадват въпроси дали е по-смъртоносен, няма по какъв начин да кажем ", разяснява проф. Угринова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР