Дневник следи на живо новините за разпространението на коронавируса, реакциите

...
Дневник следи на живо новините за разпространението на коронавируса, реакциите
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: Струпване на хора и лоша хигиена на Летище София установи министър

Дневник " следи онлайн новините за разпространяването на ковид, реакциите на управляващите и мненията на здравните специалисти.

17:21Добавени са нови данни за имунизираните в болница  Коронавирусът в България: Струпване на хора и неприятна хигиена на Летище София откри министър
© Цветелина Белутова, Капитал
Министерството на здравеопазването към този момент дава по-подробна статистика за каузи на имунизираните измежду настанените в болница, в интензивни отделения и умрелите с COVID-19. Новият миг в данните е, че са показани с струпване за интервал от 14 дни или за седмица .

Информацията се разгласява в секция " Актуална статистика в България " на формалния портал за ковид в страната -, поддържан от държавната компания " Информационно обслужване ".

Статистиката на Министерството на здравеопазването, че от настанените 7126 пациенти с ковид в болница през последните две седмици 8.25% (588 души) са имунизирани.

Подробности четете.13:59

Общо 2806 са новите случаи с COVID-19 за миналите 24 часа. Това са 13.5% от тестваните 20720 души.
Излекувани са 1256 души. Пациентите с потвърдена коронавирусна зараза, настанени в болница, са общо 5204. От тях 445 се намират в интензивни отделения.

Дозите от имунизациите, сложени досега, са към 2.55 млн.Вчера са сложени още 5386 ваксини. Голям е броят на умрелите - 178 души за последното денонощие.

Повече информация и графики вижте. 13:50Нова област е в тъмночервената Коронавирус зонаОбласт Габрово към този момент е в така наречен тъмночервена зона за COVID-19, където новите инфектирани на 100 хиляди население за интервал от 14 дни са над 500 души. В региона от понеделник са в действие по-строги (в съпоставяне с общовалидните за страната) ограничавания против разпространяването на болестта. Сред тях са онлайн образование на ротационен принцип, неразрешени са и публичните мероприятия, спортните събития, групови туристически пътувания, частни събирания като сватби и кръщенета.

Заболеваемостта в други осем области е покрай прага от 500 нови инфектирани на 100 хиляди население за интервал от две седмици.

Повече четете. 13:48Натискът върху здравната система се е нараснал, счита здравният министър  Коронавирусът в България: Струпване на хора и неприятна хигиена на Летище София откри министър
© Георги Кожухаров

Натискът върху здравната система поради разпространяването на ковид се ускорява през последните две седмици, установи здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг откакто е наградил с плакети две дирекции към Регионалните здравни инспекции в страната. " Ако броят на инфектираните, хоспитализациите и хората в интензивни отделения продължава да се усилва, това може да наложи спомагателни ограничения за физическо раздалечаване ", сподели общо Кацаров.

Той повтори тезата си, че натовареността на медицинските екипи е решаващият фактор дали да се стягат рестриктивните мерки. От изявлението му се разбра, че в близко бъдеще не се възнамерява стягане на рестриктивните мерки на национално равнище, а за преценка за нови ограничения следва да създадат локалните здравни управляващи.

" Тръгването на децата на учебно заведение и на студентите в университетите неизбежно ще повлия на епидемиологичната вълна, само че това е риск, който е регистриран авансово. Важно е децата да вървят присъствено на учебно заведение ", сподели здравният министър.

Кацаров твърди още, че през днешния ден (5 октомври) или на следващия ден ще бъде утвърден документ, който удостоверява сложена трета бустерна доза ваксина против COVID-19. Тя бе.12:34Микробиолог предвижда, че коронавирусът скоро ще се самоограничи  Коронавирусът в България: Струпване на хора и неприятна хигиена на Летище София откри министър
© Георги Кожухаров

Опитът на човечеството до момента демонстрира, че коронавирусните пандемии са продължавали оптимално две години, сподели пред БНР проф. Пенка Петрова, шеф на Института по микробиология на Българска академия на науките.

" Тази ни порази дори за малко повече, само че множеството учени предвиждат, че през идващото лято към този момент стартира естествено самоограничаване на този вирус в международен мащаб ", добави тя. Според нея той ще се трансформира в един елементарен сезонен вирус.

В Европа всяка зима циркулират към 50 ковид, разнообразни. Може би и причинителят на COVID-19 ще се причисли към тях и към този момент по този начин добре ще го познаваме, че няма да може да ни основава огромни проблеми ", разяснява Петрова.12:28Реакциите при трета доза иРНК ваксина не се разграничават от първите две Реакциите след слагане на трета доза иРНК ваксина против COVID-19 не се разграничават от реакциите след слагането на предните две дози, заяви пресцентърът на Министерството на здравеопазването.

През август Администрацията по храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA) промени разрешенията за незабавна приложимост за имунизациите на Pfizer-BioNTech и Moderna против COVID-19, с цел да позволи използването на спомагателна доза. Допълнителната доза се ползва при лица със приключен имунизационен курс с умерени до тежки имунокомпроментирани положения.

На 22 септември FDA позволи спомагателна доза от имунизацията на Pfizer-BioNTech шест месеца след довеждане докрай на първичната имунизация измежду лица на възраст на и над 65 години, изложени на висок риск от тежък COVID-19 или чиято професионална работа ги слага във висок риск от заразяване с COVID-19.12:23Страната навлиза в най-активната фаза на четвъртата вълна  Ангел Кунчев
© Юлия Лазарова

Ангел Кунчев

Навлизаме в най-активната фаза на четвъртата вълна на COVID-19, сподели пред публицисти основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев, представен от Българска телеграфна агенция при присъединяване си в здравен конгрес. Очакванията му са, че през октомври ще се доближат върхови стойности на заболеваемост. Фактът, че има близо 3 хиляди заболели и нараства броят на умрелите е стеснителен, добави Кунчев.

Не сме в доста плевел растеж, какъвто се следи в Румъния и Унгария, само че и явно не сме и в платото, което чакахме, тъй че през този месец ще стигнем оптимални равнища и по-късно се чака да има нормализиране, продължи той.

Противоепидемичните ограничения и в този момент са налице, като след Габрово, и в Русе се подхващат местни ограничения, сподели Кунчев. По думите му не е изненадващо, че нараства броят на заболелите деца, защото циркулацията, която е налице в обществото, се принася и в учебните заведения.

Според Кунчев циркулацията на вируса измежду учениците е по-ниска. Продължават да се получават потвърждения за това, че " Делта " заразява ниските възрасти и по-лесно се предава, поради което и нарастват броя на инфектираните. Като протичане не е чак толкоз по-тежко, а по-скоро визира повече хора. Места в лечебните заведения към момента има, даже в най-засегнатите райони.

Повече настоящи данни в графики проследете

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР