Дневник се обръща по традиция в края на всяка година

...
Дневник се обръща по традиция в края на всяка година
Коментари Харесай

Не бива да забравяме, че тъмната държава продължава да съществува

" Дневник " се обръща по традиция в края на всяка година към философи, писатели, политолози, социолози и наблюдаващи да оценят 2021 година и да създадат прогнози за 2022 година След пристигна ред на прогнозите. Днес четете отговорите на Юлиан Попов.

Какви са очакванията ви и какви опасенията за 2022 година?

- Умерен оптимист съм за 2022 година. Мисля, че светът ще се възвърне стопански, а уроците и мобилизацията към коронавирус ще ни тласне напред. Разбира се, тревожи ме напрежението с Русия. Русия е тежко неразбрана, само че също и обладана от маниакални хрумвания за възвръщане на изгубено великолепие страна.

Кое е неизбежното в политическата среда, което ще се случи?

- У нас ще забележим отърсване от примитивизма на бойкоборисовата епоха. Надявам се ГЕРБ също да откри мощ и самочувствие да отхвърли водача си. Ако не го направи, ще се стопи. Парламентаризмът най-малко частично ще се възвърне.

Ще усетим ли смяна във връзка с бюрокрацията, корупцията, изискванията за правене на бизнес, налозите, градската среда, превоза, опазването на здравето?

- Да, ненапълно. Ние всичко вършим ненапълно. Сякаш ни е боязън да докараме нещата до дъно. Имаме нетърпимост към радикалните решения. Затова ще забележим усъвършенстване в администрацията и политическия живот, само че това усъвършенстване ще срещне тежка опозиция, просто тъй като подобрението е смяна.

Ще бъде ли устойчиво новото ръководство?

- По-скоро да. Поне в първата половина на мандата си държавното управление има една обща цел - отърсване от ГЕРБ. Това е сплотяващ интерес, тъй като освобождава пространство за всички нови партии. В същото време Българска социалистическа партия е в парализа и няма доста ходове.

След локалните избори евентуално партиите ще се активизират и ще разпалят борбата си една против друга. Не бива да забравяме, че тъмната страна продължава да съществува и ще направи всичко допустимо да провокира безпорядък.

Трите най-сериозни риска пред съдружната формула и държавно управление за 2022 година?

- Саботаж от криминализираната страна. Тя е още тук и е мощна. Вторият риск е неналичието на административен потенциал за смяна. Третият е съпротивата на обществото.

Надявам се държавното управление да се оправи и с трите, само че би трябвало да е непрекъснато нащрек.

Какво очаквате от деклариралите се като съпротива ГЕРБ и Движение за права и свободи?

- Нищо извънредно. Движение за права и свободи ще отстоява обезпечената си позиция и ще се опита да внесе ужас и ерес в павителството, в случай че му се отдаде добра опция. ГЕРБ ще се опита да задържи своята позиция на съществена партия, само че скоро ще стартира да се свива, в случай че не реши вътрешно да се промени. Двете партии ще се пробват да блокират държавното управление, само че няма да им е елементарно, тъй като ползите им са разнообразни. ГЕРБ се пробва да оцелее, до момента в който пред Движение за права и свободи не стои опасност от изтриване.

Ще има ли смяна в превъзходството изпълнителната власт да е водеща/по-силна/активна от законодателната?

- Да. Самата съдружна формула допуска известно възобновяване на салдото. Освен това Народното събрание в този момент е доста разнопосочен и е доста по-вероятно вътре да зародят остри несъгласия. Това е добре и ще помогне на Народното събрание да участва по-силно в политическия живот.

Какъв президент ще забележим през първата година на втория му мандат?

- По-уверен и по-спокоен. Не мисля, че президентът ще се опита да сформира своя партия. Ще се пробва да въздейства върху решенията на изпълнителната власт, само че това е обикновено. Президентската институция у нас към момента търси своята роля, която продължава да не е напълно ясна.

Кога ще са идващите парламентарни избори съгласно Вас?

- Най-вероятно след четири години. Възможно е също локалните избори да провокират разтърсване, което да докара до нови избори.

Идва ли краят на пандемията от ковид?

- Да, краят се вижда. Но това не е край като в киното. Екранът няма ненадейно да изгасне и лампите в салона няма да светнат. Краят на пандемията е по-скоро композиция от периодическа имунизация, намаляване на вируса, лекуване и ново държание и метод на работа и другарство. Животът ни се промени, само че животът ни по този начин или другояче се трансформира непрекъснато.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР