Дневник препубликува от интервю с Николай Стайков - съосновател на

...
Дневник препубликува от интервю с Николай Стайков - съосновател на
Коментари Харесай

Николай Стайков: Компроматната война върви с пълна сила

" Дневник " препубликува от изявление с Николай Стайков - съосновател на фондация " Антикорупционен фонд " и проверяващ публицист.

Г-н Стайков, за какво сега внезапно започнаха да се случват толкоз доста неща едновременно в полето, в което се движат частично и Вашите следствия?

- Конкретно за следствието " Осемте джуджета " има обяснима причина: сега има доста сериозен спор вътре в управлението на прокуратурата, на най-високо равнище, сред основен и заместник-главен прокурор. И съгласно мен компроматната война върви с цялостна мощ.

Това е повода едно забравено следствие отпреди три години, което беше неведнъж и обществено неглижирано от Иван Гешев като основен прокурор, в този момент да бъде извадено и да стане още веднъж забавно. За страдание, това единствено демонстрира конюнктурността, с която от време на време работи правораздаването, и каква е същинската мотивация зад по този начин наречените " предпочитани следствия ". Виждаме, че това не всеки път е концепцията за установяването на обективната истина.

 " Невинаги е било за пари ": Петьо Еврото държи компромати против магистрати, твърди някогашната му жена

Смятате ли, че брачната половинка на по този начин наречения Пепи Еврото в този момент по тези аргументи е решила да приказва или двете неща просто съответстват по време?

- Ние сме в контакт от дълго време, както стана ясно и от видеото, което публикувахме. И аз виждах, че тя има предпочитание за връзка, че има композиция от персонални аргументи и от детайли от огромната картина на българското правораздаване.

Но виждам, че в последна сметка главната ѝ мотивация е чисто физическа отбрана, тъй като е застрашена. Това е доста тъпо, несъмнено, само че в това време ни дава опция да хвърлим един взор в кухнята на това, което назоваваме " подмолни подиуми " и " корупционно въздействие ".

 Задържаният преди конференция за Задържаният преди конференция за " Осемте джуджета ": Страхувам се за живота си

Днес ( в сряда - бел. ред. ) има основен разпит по един различен случай, обвързван със задкулисието.

- Разпитът е по проблема " Барселонагейт ", по който още веднъж виждаме активиране на прокуратурата. Надявам се, въпреки и със закъснение, и отново още веднъж със подозрения по отношение на същинската мотивация, въпреки всичко да забележим обективната истина. " Барселонагейт " е един проблем, който за пръв път се появи през 2018. Тръгна от една страница във Facebook, която разгласява видеа с доста данни и обстоятелства. Така и не разбрахме кой стои зад тази страница. Изнесената информация доближи и до испанската прокуратура.

 Започнаха разпити по Започнаха разпити по " Барселонагейт ", до обвинявания скоро няма да се стигне

Става дума за проблем с доста съществени импликации за пране на пари. Ние един път броихме тези улики. Знаете, че нашата фондация има и юридически капацитет, ние не сме единствено проверяващи публицисти - та употребявайки този капацитет, ние преброихме близо 10 знака за пране на пари. От тези знаци, с които работят прокуратури и финансови разузнавания.

По един различен мотив прокуратурата използва израза " Свети като Коледна елха " - та в тази ситуация този проблем в действителност беше " светнал " откъм фактология точно като " коледна елха ". Но доста време прокуратурата нямаше предпочитание той да се проверява. Сега идва моментът. Надяваме се, че ще забележим истината, въпреки и закъсняла.

Г-н Стайков, мислите ли, че сегашните опити да бъде формирано държавно управление може да имат нещо общо с това изумително оживление на редица замразени съмнителни истории и със разтърсванията по високите етажи на правосъдната система?

- Връзката е безусловно забележима. И това не се крие от никого, има изявления на основния прокурор, които непосредствено насочват към неговите връзки с политици, разочарования от някогашни другарства, разочарования от някогашни съдружници Изобщо виждаме едни такива доста странни страсти, които мъчно се вписват в институционалната рамка - по метода, по който си представяме, че би трябвало да работят институциите в една естествена страна...

 " Моята тайфа против твоята тайфа ": до каква степен ще стигне войната сред прокурори, политици и другари

Странни страсти даже с детайли на книжовен кич от страна на основния прокурор...

- Да, тъкмо по този начин. Това, за жалост, обрисува една доста, доста тъжна картинка за независимостта на българските институции, на които сякаш разчитаме да съблюдават върховенството на закона. Това, което виждаме, на процедура удостоверява всички наблюдения и догатки на публицисти, анализатори и наблюдаващи за това каква сериозна политическа взаимозависимост съществува както в прокуратурата, по този начин и в обвързваните с нея институции, които би трябвало да работят дружно. Говоря за ДАНС, Министерство на вътрешните работи, Антикорупционна комисия... Оказва се, че това са едни имитационни институции, които доста постоянно - изключително когато става дума за политически сензитивни проблеми - работят на напълно други правила и си слагат напълно други цели.

И тук желая да кажа, че корупционните следствия по върховете на властта са от необикновен интерес за нашата организация. Всяка година моите сътрудници от юридическия екип вършат един обзор, който се разгласява. Последния публикувахме през вчерашния ден. Той ясно демонстрира наклонността корупционните следствия по върховете на властта да имат напълно друг тренд (говоря като статистика) спрямо това, което прокуратурата доста постоянно афишира като свои триумфи в следствието на корупцията. Тоест в случай че отсечем върха на пирамидата и забележим корупционните следствия, които засягат хора на високи обществени позиции, ние ще установим, че статистиката е тъкмо назад обърната спрямо тази от общия указател на корупционните закононарушения, който нормално включва и доста хора на ниско равнище - митничари, пътни служители на реда, лесничеи и прочие

И най-после: Какво очаквате да се случи след всички тези разтърсвания, както в правосъдната система, по този начин и в политиката?

- Не мога да направя прогноза, тъй като не знам какво тъкмо се случва в невидимите механизми, които командват властта. Но сега тези механизми явно са в разпад и виждаме открита война сред избрани лобита в правосъдната система. За мен това е позитивен резултат. Очистителен, хигиеничен резултат. По-скоро бих се тормозил, в случай че всичко спре внезапно. Много се надявам, че най-големият печеливш от всичко ще бъде истината.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР