Дневник покани още в началото на предизборната кампания за президент

...
Дневник покани още в началото на предизборната кампания за президент
Коментари Харесай

Анастас Герджиков - един професор в политическа тога

" Дневник " предложения още при започване на предизборната акция за президент главните кандидати за изявление. Никой не одобри поканата за диалог. Преди втори тур двамата претенденти, които стигнаха до балотаж, ще се срещнат в единствения спор, предаван по Българска национална телевизия. " Дневник " разгласява текстове за сегашния президент Румен Радев (четете ) и за проф. Анастас Герджиков - какво знаем за тях от обществената им активност досега и от акцията.

И за проф. Анастас Герджиков, както за различен претендент в тази предизборна акция, може да се каже, че сподели различен облик - съществено по-различен от този, който изграждаше като ректор и учител или какъвто хората си представяха поради визитката - ректор на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

В съпоставяне с другите самостоятелни претенденти, издигнати по формулата от Инициативен комитет и припознати от партия, проф. Герджиков получи най-силна поддръжка от избралата го партия - тази на някогашните ръководещи ГЕРБ. Самият той очевидно също я одобри изцяло, тъй като огромна част от предизборните му прояви из страната бяха с кандидитите за депутати на партията на Бойко Борисов. А инициативният комитет беше управляван също от депутат от ГЕРБ, който и в този момент влиза в идващия парламент - Радомир Чолаков.

Самият Борисов не пропускаше да хвали номинацията, употребявайки я и в своята борба против съперника му - сегашния президент Румен Радев. Двойката проф. Анастас Герджиков и полковник Невяна Митева избра посланието " Наистина обединени ", което също беше непосредствено опълчване към Радев, именуван " разединител на нацията ".

Дали единствено поради ГЕРБ, или поради припознаването като главен конкурент, и проф. Герджиков включи в акцията си нападки против президента. " Президентът не може да каже аз съм против дадена партия, тъй като тя поддържа задкулисието, или аз съм против избрана персона и от там - против цялата партия, аз ще работя с едни, а няма да работя с други. Това не е работа на президента. Президентът може да обича едни и да ненавижда други, само че би трябвало да работи с всички ", сподели той още в една от първите си изяви.

По мотив номинацията му, Радев пък реагира, че " преди 5 години Борисов се скри под полата на Цачева, в този момент - под тогата на ректора ".

Проф. Герджиков предстоящо стигна до балотаж, въпреки разликата на първи тур да е сериозна. За втори той обаче има и негласната поддръжка на Движение за права и свободи.

От академично към политическо

" Приех да бъда повдигнат за претендент за президент на България от предприемчив комитет, тъй като считам, че в този тежък миг на разделяне и опълчване имам нужните качества, с цел да въплъщавам единството на нацията... Аз не съм политик, не мисля и не приказвам като политик, само че считам, че всеки от нас е задължен в даден миг да се отплати на България за всичко, което е получил от родината и сънародниците си. Очаквам поддръжка от всички партии и всички български жители ", съобщи при номинацията си Герджиков.

Постепенно в акцията, професорът стартира да заявава от ден на ден политически позиции, съвпадащи с тези на ГЕРБ.

А в седмицата преди балотажа стигна и до директна отбрана на модела, против който се опълчват така наречен партии на смяната, само че свързван с ГЕРБ и Движение за права и свободи. " Смяната на основния прокурор Гешев и шефа на КПКОНПИ Сотир Цацаров не се постанова, тъй като прокуратурата и антикорупционната комисия работят обичайно. Но би трябвало да се сменят разпоредбите за асортимент на съдиите, с цел да сме сигурни, че те ще осъждат хората, които основният прокурор праща на съд. "

Ако основният прокурор арестува 50 души и ги прати на съд, само че в съда не съумяваме да ги осъдим, това няма ли да е проблем? Трябва изцяло да сменим разпоредбите, в това число за асортимент на съдии на всички равнища
Проф. Анастас Герджиков,
претендент за президент в тв изявление

Според професора, той е стигнал до решението да се кандидатира за президент след диалози с другари от " дясно-център ", а седмица преди да заяви обществено схванал, че ГЕРБ желае да го поддържа. Герджиков съобщи и че преди 5 години отказал на една от огромните партии да е кандидат-президент, само че не се разбра дали приказва за същата.

Сериозна академична кариера

Герджиков е втори мандат ректор на най-старото висше образователно заведение в България. За първи път е, а през 2019 година беше избран отново от общото заседание на университета. Той беше зам.-министър на образованието от 2001 до 2003 година, шеф на Фонд " Научни проучвания " (2008-2009 г.) и член на профилирания съвет по литературознание при Висшата атестационна комисия (2007-2010 г.). В интервала 2010 до 2014 година беше заместник-ректор на университета, като дава отговор поредно за акредитацията и научната активност и за образователната активност - докторанти и продължаващо образование. През 2020 година е определен за ръководител на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в България. Като член на съвета той се счита за един от консултантите, с които третото държавно управление на ГЕРБ прави промяната във висшето обучение. Анастас Герджиков е роден на 28 февруари 1963 година Завършил е Националната гимназия за антични езици и култури през 1982 година Следва една година класическа лингвистика в СУ, а през идната година продължава в Хумболтовия университет в Берлин, където се дипломира като магистър през 1990 година с дипломна работа на тематика " Аристотеловата рецензия на Платоновите политически творби ". Владее британски, немски, френски и съветски език.

Визитката му продължава с още елементи на плътна академична кариера: От 1990 година е хоноруван, а от 1991 година е постоянен помощник по латински език в СУ. Специализирал е в Австрия и в Германия. През 2001 година получава просветителната и научна степен " лекар " (дисертационният му труд е озаглавен " Понятието clementia в традицията на римската литература от интервала на републиката и идеологията на ранния принципат " ).

От 2004 година е доцент по антична литература (с хабилитационен труд " Образът на владетеля в корпуса на латинските панегирици " ). През 2006 година получава научната степен " лекар на филологическите науки " (с дисертационен труд " Огледалото на владетеля. Възникване и развиване на жанра Speculum regale в античността и ранното средновековие " ). От 2008 година е професор по антична и средновековна литература (с хабилитационен труд " Развитие на жанра Speculum regale през ХII и XIII в. " ).

Проф. Герджиков води лекции по латински език (фонетика и фонология, морфология, синтаксис) и римска литература в катедрата по типичен филологии на СУ. Автор е на първия превод на български на Аристотеловата " Политика ".

" Аз не съм политик, не мисля и не приказвам като политик "

Всъщност Герджиков има общо с политиката и преди номинацията за президент.

След присъединяване му в държавното управление на Сакскобургготски като зам.-министър на образованието от 2001 до 2003 година,, той е привързан с " Новото време " на Емил Кошлуков. През 2005 година, а Герджиков е съпредседател на предизборния му щаб. Разследващата медия Bird.bg напомни, че до 2009 година в това число Герджиков е подавал имотна декларация като член на политическа партия - бил е част от Изпълнителното бюро на " Новото време ".

През есента на 2007 година на локалните избори в София от Съюз БГ- коалиция сред придвижване " Гергьовден ", партия " Новото време " и Земеделския национален съюз. Кандидат-кмет на обединението е зам.-председателят на " Новото време " Юлияна Дончева.

А 12 години по-късно, на 24 май 2019 година, Герджиков разкритикува политиците, които застанаха най-отпред на шествието за празника в София. " Коментирам за повторно държанието на политиците, които отново се подредиха преди нас на шествието. Ще кажа единствено, че безобразието се трансформира в традиция ", сподели проф. Герджиков по време на академичното празненство на университета.

 Анастас Герджиков - един професор в политическа роба
© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Начело на шествието бяха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, министрите от кабинета " Борисов 3 " Екатерина Захариева и Боил Банов, както и ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

" Повечето от политиците преди този момент в никакъв случай не са взели участие в шествието и по тази причина не знаят какъв е неговият ред - постоянно най-отпред върви българското духовенство, след него са представителите на научните, просветителните и културните институции, а след това цялото българско поданство, което обича светлия празник ", обясни той.

На откриването на академичната година в СУ през октомври 2021г. Герджиков съобщи, че той и деканът на Юридическия факултет не са знаели " освен за случая - не знаехме, че съществува Петър Илиев ". Юристът Петър Илиев - учител по конституционно право в Алма матер, беше препоръчан за вицепремиер и силов министър от партията на Слави Трифонов " ИТН " и около номинацията му избухна скандал за плагиатство, доказано от етичната комисия към СУ. По-късно той.

Скандалите към името на Герджиков

По време на ректорстването на кандидат-президента на ГЕРБ стремежът беше университетът по всякакъв начин да се опази от кавги. Често несполучливо. Например преди 5 години университетът дълго не искаше да допусне публицисти до архива си, с цел да видят дипломата от СУ на Цецка Цачева - несполучливият претендент на ГЕРБ на предходните президентски избори - с цел да не пострада престижът на образователното заведение при възможен проблем. Дори при пресния случай с плагиатството на Петър Илиев първата реакция на университета беше, че това не е негова работа, а на Министерството на образованието, което, оказа се, не е по този начин.

Името на Герджиков беше забъркано в скандал поради спор на ползи в интервала към преизбирането му за ректор през есента на 2019 година Разследване на Би Ти Ви разкри информация за цивилен контракт за 9 хиляди лева, който СУ е сключил с майката на ректора - проф. Мария Герджикова, учител в катедра " Методика " на Факултета по славянски филологии. Договорът е за проучване на потребностите за образование по български език и литература в българските общности зад граница и е подписан през септември 2018 година и подписан от зам.-ректора на университета доцент Георги Вълчев. Едва в този момент, на 1 октомври, пресцентърът на ръководената от някогашния основен прокурор Сотир Цацаров антикорупционна комисия изпрати решението си от 5 февруари 2020 година по проблема, съгласно което не открива спор на ползи с аргумента, че договорът не бил подписан от ректора, а от заместника му. След обявяване на случая проф. Герджикова оповестява пи Би Ти Ви, че ще подари парите.

, направена при започване на 2012 година на активността на Фонда за научни проучвания за интервала 2008 - 2009 година, когато е била ръководен от Герджиков, изнесе данни за скандални нарушавания. Проверката на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ), демонстрира 88 нарушавания, сочи информация на " Дневник ". Ревизията включва възлаганите публични поръчки, сключваните контракти с компании реализатори и финансиране на компании от фонда. " През 2008 година за научно-изследователски планове в бюджета на фонда са планувани към 50 млн. лева, а са подписани контракти за над 105 млн. лева През 2009 година са планувани 56 млн. лева, само че фондът подписва контракти на стойност 138 млн. лева, или три пъти повече от бюджета си ", заяви тогавашният министър на финансите Симеон Дянков по време на парламентарен надзор, представен от " Медиапул ".

Проверката на АДФИ удостовери към този момент в експертен отчет за ръководството на фонда, поръчан от шефа му проф. Емил Хорозов, който беше. Докладът демонстрира, че средствата във ФНИ са ръководени по подозрителен метод, планове са печелили финансиране по неразбираеми критерии и даже при съществуването на спор на ползи. След оповестението на отчета Хорозов напусна (в началото на 2011 г.), откакто не последвала реакция от министъра на образованието Сергей Игнатов (по време на кабинета " Борисов 1 " ), макар че отчетът му е бил предаден на още през октомври 2010 година.

През юли 2017 година за следващ път с претекст, че той не дава вярна визия за финансовото положение и имуществото му към 31 декември 2016 година От палатата показват, че още от 2012 година откриват повтарящи се отклонения, като са отказвали да заверят докладите на университета за 2014 и 2016 година, а са подписвали документите с запаси през 2012, 2013 и 2015 година От 2010 до 17 ноември 2015 година Герджиков е зам.-ректор, а по-късно е ректор.

Основна причина за отклоненията е неналичието на съответни контролни процедури, които да предотвратяват и разкриват осъществяването на финансови и счетоводни нарушавания. " Не е обезпечена еднаквост на информацията сред данните в макета на систематизираната оборотна ведомост, систематизираните данни от оборотните ведомости на структурните звена към университета и счетоводните бази данни. Сметната палата няма убеденост кои са достоверните данни и какви са действителните им стойности ", се споделя в заключението на палатата.

Пак през 2017 година още един скандал визира престижа на СУ. вади на ярко информацията, че в СУ са си раздали 19.5 милиона лв. над заплатите предходната година. Данните излизат от информация, изискана от студентите в Академичния съвет Симеон Георгиев и Стефан Радов по Закона за достъп до публичната информация и предоставена от ректора.

" Някои са получили двойно и тройно от горната страна от другояче обезпокоително задлъжнелия държавен университет, а други - нито стотинка в допълнение. Избрани по неразбираеми критерии хора са добавили към заплатите си по и повече лв. месечно, т.е. десетки хиляди годишно. За задачата са употребявани разнообразни механизми: самостоятелни еднократни възнаграждения; " абониране " за проекти; заплащане на часове над норматива, магистърски курсове, добавки за осъществяване на управителни функционалности, за участия в журита, в акции. При някои концентрацията от действия е толкоз огромна, че слага под въпрос 24-часовата дълготрайност на денонощието ", пишат от " Офнюз ". Скандалът остава неразследван.

През 2019 година ректорът на СУ възрази на. Той да се образоват в болничното заведение, както и ще отнеме акредитацията на Медицинския факултет на университета. В последна сметка болничното заведение беше преструктурирана в еднолично комерсиално сдружение и дадена за ръководство на Министерството на здравеопазването дружно с част от задълженията си. То трябваше да подписа контракт за ръководство със СУ.

също е измежду негативите на ректорстването на Герджиков. Създателката й доцент доктор Светлана Божилова не пести рецензиите към управата на СУ, като последно в неделя написа в профила си във " Facebook ": " От два дни доста сътрудници ми споделят: " Радвай се. Ще избираме нов ректор и нещата със Студентската телевизия ще потръгнат ". Не ги разбирам. От втория мандат на професора Академичният съвет не е място за спор и разнообразни отзиви, а поддържа най-често единомислещо неговите оферти (вижте закриването на щатните креативен длъжности в ТВ " Алма матер). Признавам, че проф. Герджиков владее до съвършенство административните хватки и разговора зад кадър. "

Странични действия и ползи

Проф. Анастас Герджиков е представляващ фондацията " Институт Конфуций " и болничното настоятелство " Вяра, вяра и обич ". Той е и някогашен член на управителния съвет на фондация " Новото време " дружно с Борислав Цеков, лекар по конституционно право и ръководител на Института за съвременна политика, някогашния министър на енергетиката от държавното управление на Симеон Сакскобургготски Мирослав Севлиевски и Величко Клингов.

Герджиков е бил член на управителния съвет на фондация " Глобални библиотеки - България ", съдружие " Съюз на националните читалища " и съдружие " Училищно настоятелство при НГДЕК " Св. Константин-Кирил Философ ", както и шеф на съдружие " Българска просветителна коалиция " и фондация " Образователен конгрес " и член на групов орган за ръководство на фондация " Новото време ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР