Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Изкуствен интелект показва успех при скрининг на рак на гърдата

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Технология с изкуствен интелект може " безвредно " да разчита изображения от скрининг на рак. Това сочи представено от международни медии проучване на шведски учени.

Според екипа от университета в Лунд развой на засичане благодарение на компютър може да засича рак в степен, съизмерима с тази на хора. Нужно е обаче време, с цел да се изследва приложимостта на находката.

Проучването, в Lancet Oncology, е измежду дребното, съпоставили скрининга благодарение на изкустен разсъдък със общоприетия. То се базира на данни от проучванията на 80 хиляди дами от Швеция със междинна възраст 54 години.

Сред изводите е опцията мамографските проучвания да подобрят с 20% засичането на рак, в случай че се употребява изкуствен интелект. Рак е засечен при 244 дами с този способ, при 203 със стандартния; освен това изкуственият разсъдък не е генерирал " фалшивии позитивни " резултати.

 Ваксина против рака може да се окаже идващият огромен прогрес в лекуването Ваксина против рака може да се окаже идващият огромен прогрес в лекуването

Ракът на гърдата е най-разпространеният в света: 2.3 млн. дами се разболяват всяка година съгласно Световната здравна организация. Скринингът може да понижи смъртността, като засече рака на ранен стадий, при който е в по-голяма степен лечим.

Учените се надяват, че в случай че сходна технология се внедри в практиката, тя, като се изключи че може да покаже висока резултатност, да облекчи радиолозите, претрупани от куп проучвания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР