Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Италия изключи западна военна намеса в Нигер, но не и Западна Африка

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Италианският външен министър Антонио Таяни настоя да се изключи опцията за западна военна намеса в Италия седмица.

Съвсем друго обръщение обаче пристигна от Африканския съюз, чийто делегат приказва с отстранилата Базум хунта за готовността на районната африканска организация ECOWAS да се намеси военно.

" Трябва да работим по този начин, че демокрацията да надделее в Нигер... да отхвърлим каквато и да било западна военна самодейност, тъй като би се възприела като нова колонизация ", пред италиански медии. " Ситуацията може да се промени във всеки миг. "

Засега нито европейски страни, нито Съединени американски щати приказват за допустима намеса, въпреки Париж и Вашингтон да имат военни бази в Нигер, съдружник в битката с ислямистки бунтовници, настоящи в обширни райони от Сахел. Седмият боен прелом в Западна и Централна Африка за под три години поражда разнопосочни реакции, до момента в който и Западът, и западноафриканските стран търсят подобаващ отговор. Съединени американски щати упорстват, че има още благоприятни условия за дипломация, а Базум може да се върне на власт.

Разлом

Ден преди почнала през днешния ден среща на началник-щабовете в Икономическата общественост на западноафриканските страни (ECOWAS, от която официално е част и Нигер) в нигерийската столица Абуджа, специфичният представител на Организация на обединените нации за Западна Африка Леонарду Сантош Шимао след вчерашни диалози на ECOWAS, че голям брой даръжави от блока са подготвени да употребяват мощ, в случай че се наложи, въпреки и да избират дипломацията.

 Съседите на Нигер заплашиха превратаджиите с намеса, стачкуващи издигнаха съветски флагове Съседите на Нигер заплашиха превратаджиите с намеса, стачкуващи издигнаха съветски флагове

ECOWAS, в която главната тежест е ротационният ръководител Нигерия, наложи ултиматум в неделя, като даде на хунтата седмица да възвърне Базум на власт, в противоположен случай може да се стигне до военна интервенция.

Членките на ECOWAS, страни с друга степен на демократично ръководство и друга поддръжка за преврата (в общността са и Мали и Буркина Фасо, въпреки участието им да е замразено), са разграничени в отношението към глобите, които общността наложи. Днес, при отварянето на границите, затворени от превратаджиите, бяха определени единствено избрани страни, без постоянните членки на ECOWAS Нигерия и Бенин.

Друга делегация на ECOWAS се чака да дойде в Ниамей за среща с хунтата.

Междувременно нигерска делегация дойде в Мали за срещата с представители на местнаха хунта. Генерал Салифу Муди, " вторият човек " зад преврата, дойде през днешния ден в Бамако ден откакто водачите на двете белязани от преврати страни - Мали и Буркина Фасо -.

Няма ток, глобите са отговорни

Би Би Си в това време за спирания на тока в огромните градове на страната, а националната електроенергийна компания свързва това със глобите на ECOWAS и прекъсването на доставките от Нигерия.

Според английската социална медия жителите на Зиндер, столицата Ниамей и Маради, имат електрическа енергия за към час, а следва спиране за до пет.

 Италия изключи западна военна интервенция в Нигер, само че не и Западна Африка
© Скрийншот, Гугъл Maps

Това е извънредно: въпреки да е измежду най-бедните страни в света, Нигер разчита на постоянни доставки на сила. Източник на Би Би Си обяснав, че от прилежаща Нигерия електроподаването е спряно с президентски декрет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР