Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Гърция предлага безплатна почивка на туристи, избягали от пожарите на Родос

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Гърция заяви, че ще предложи едноседмичен безвъзмезден престой на Родос през 2024 година на туристи, чиято почивка е била прекратена поради горските пожари, траяли дни наред на острова през юли, съобщи " Ройтерс ". Те нанесоха вреди на домове и хотели и принудиха хиляди да се изтеглят.

Туризмът е главният мотор на гръцката стопанска система, която излезе от дълговата рецесия през 2018 година, а Родос, деветият по величина остров в източно Средиземно море, е известно място за отмора.

Пожарите започнаха на 18 юли в централен Родос и, раздухвани от мощни ветрове, пламъците се разпространиха към източното и южното крайбрежие. Гърция заяви, че е направила най-голямата евакуация, предприемана в миналото в страната.

туристи и локални поданици бяха принудени да изоставен домовете си и крайбрежните хотели.

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис сподели пред английската телевизия ITV в сряда, че горският пожар е засегнал 15% от Родос и че обстановката към този момент се е " върнала към естественото ", само че управляващите " схващат, че е предизвикал известно стеснение на посетителите ".

 Гърция подвига на 30 хиляди евро санкциите за причиняване на пожар Гърция подвига на 30 хиляди евро санкциите за причиняване на пожар

" За всички, чиято почивка беше прекратена вследствие на горски пожари, гръцкото държавно управление в съдействие с локалните управляващи ще предложи една седмица безвъзмездни ваканции на Родос идната пролет, идната есен, тъй че да подсигуряваме, че ще се върнат на острова и ще се насладят на естествената му хубост ", означи Мицотакис.

Той добави, че горските пожари в Средиземноморието не са необикновени, само че климатичните промени са нараснали интензивността им.

Гръцките управляващи също по този начин оповестиха в сряда, че 45 здания на острова са били развалени съгласно първичната оценка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР