Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

"Правосъдие за всеки" разкритикува общия законопроект за промени в Конституцията и оттегли подкрепата си за коалицията

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
На брифинг в Българска телеграфна агенция гражданската самодейност " Правосъдие за всеки " насочи съществени рецензии към импортирания в петък (28 юли) законопроект за промени в Конституцията в частта, отнасяща се до правосъдната власт. От организацията дефинираха текстовете като " очевидно оттегляне " от авансово съгласуваните с " Продължаваме промяната - Демократична България " хрумвания и обявиха, че поради това се отдръпват от съглашението с обединението, което беше подписано преди изборите на 2 април.

 " Стъпка в вярната посока ": ръководещите и Движение за права и свободи внесоха общ законопроект за промени в Конституцията

Основната забележка, върху която подчертаваха юристите на " Правосъдие за всеки " Емил Георгиев и Велислав Величков, е обвързвана с пълномощията на основния прокурор. По думите им в първичния план на " Продължаваме промяната - Демократична България " в било планувано да отпадне напълно алинея 2 от член 126, в който са заложени функционалностите на основния прокурор. В момента тя гласи: " основният прокурор реализира контрол за правда и методическо управление върху активността на всички прокурори ".

Във импортирания законопроект обаче тази аления не е отстранена, а единствено е изменен текстът, който гласи: " основният прокурор е административен началник на висшата прокуратура ".

Някой е минал крепко с аления химикал и е обезсмислил измененията за основния прокурорВелислав Величков

Според Величков обаче това освен че не лишава пълномощия, а в противен случай - усилва ги, тъй като сега, в който основният прокурор се трансформира в началник на двете висши прокуратури - касационна и административна, той би трябвало да работи по предписание по методическо управление и осен това се явява инстанционен надзор и началник на всички апелативни прокуратури.
" Когато това се гарнира с обстоятелството, че ще управлява съвещанията на прокурорския съвет, ще дефинира дневния му ред, при неналичието вътре на министъра на правораздаването и при увеличената парламентарна квота, неговото въздействие никога не става по-малко. Така не се лимитират пълномощията на основния прокурор. ", споделя Величков.

Добавя и че не знае кой е създател на тези текстове, само че разкрива, че откакто от " Правосъдие за всеки " са се срещнали с тях " водачите стопираха да си подвигат телефоните ".

" Може да предложим, че те са писани от ГЕРБ и Движение за права и свободи, най евентуално от Десислава Атанасова, тъй като за текста, че той би трябвало да управлява прокурорския съвет непосредствено ни беше казано, че е писан от Десислава Атанасова. Имаме възприятието, че четем плана на Движение за права и свободи, а не на ПП-ДБ ", споделя Величков.

 " С някои нюанси ": ГЕРБ и Движение за права и свободи застават зад плана на " Продължаваме промяната - Демократична България " за конституцията

По думите му в " Правосъдие за всеки " схващат, че са нужни най-малко 160 гласа за конституционната смяна, само че не трябва да се вършат " неприемливи взаимни отстъпки оттатък границата за смисъла на тези промени ".

" Ако останат тези текстове, по-добре да не се прави нищо, тъй като отваряйки Конституцията в този момент, ще я затворят за идващите 10 години. И ще стане по този начин, че нещо се е трансформирало, с цел да си остане отново същото ", счита той.

Заради това, а и поради обстоятелството, че от " Продължаваме промяната - Демократична България " не са съгласували измененията в законопроекта с организацията, от " Правосъдие за всеки " обявиха, че от тук нататък смятат, че повече нямат съглашение с обединението.

" Ние към този момент не сме сътрудници на нито една политическа партия. От тук нататък представляваме себе си и жителите и ще играем ролята на коректив и ще се противопоставим на всички, които се опитат да подменят правосъдната промяна с реплика на опазване на статуквото ", съобщи Величков.

От гражданската самодейност заявиха подготвеност да се включат в публичното разискване на текстовете като обявиха, че даже ще провеждат конференция по тематиката, на която ще поканят водачите на обединенията, подписали се под плана. Обявиха и подготвеност за митинги преди второто четене на текстовете, в случай че текстовете останат такива, каквито са сега.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР