Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Франция започва да евакуира европейци от Нигер

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Франция ще стартира от вторник да изтегля френски и европейски жители от Нигер, заяви външното министерство министерство в Париж.

и последвалото оповестяване на вземането на властта в Ниамей, е седмият боен прелом в Западна и Централна африка за по-малко от три години, отбелязва Ройтерс.

Бившата колониална мощ Франция има войски в района от десетилетие, които оказват помощ в битката против ислямистки протести, само че някои локални поданици споделят, че желаят някогашният колониален държател да спре да се намесва в техните каузи.

 Край на урана за Франция: хунтата в Нигер се впусна в шантаж и репресии Край на урана за Франция: хунтата в Нигер се впусна в шантаж и репресии

В неделя последователи на хунтата изгориха френски флагове и нападнаха френското посолство в столицата на Нигер Ниамей, което накара полицията да употребява сълзотворен газ.
" Имайки поради обстановката в Ниамей, насилието против нашето посолство завчера и обстоятелството, че въздушното пространство е затворено и нашите жители не могат да изоставен със лични средства, Франция приготвя евакуацията на своите жители и (други) европейски жители, които желаят да изоставен страната ", се споделя в изказване на външното министерство.

Френският външен министър Катрин Колона сподели пред тв канал BFM късно в понеделник, че митингът пред посолството и последвалите обвинявания, че Франция е стреляла по тълпата - които тя отхвърля, " имат всички нормални признаци на дестабилизация по руско-африканския метод ".

Евгений Пригожин, ръководителят на съветската група наемници " Вагнер ", предходната седмица приветства преврата в Нигер и сподели, че силите му са разполагаем, с цел да възстановят реда.

 Съседите на Нигер заплашиха превратаджиите с намеса, стачкуващи издигнаха съветски флагове Съседите на Нигер заплашиха превратаджиите с намеса, стачкуващи издигнаха съветски флагове

Кремъл съобщи в понеделник, че обстановката в Нигер е " причина за сериозна угриженост " и прикани за бързо връщане към конституционния ред.

Според уеб страницата на френското външно министерство през 2022 година в Нигер е имало малко под 1200 френски жители.

Регионалната икономическа организация на страните от Западна Африка (ECOWAS) наложи наказания, в това число прекъсване на всички финансови транзакции и заледяване на национални активи, само че хунтите, ръководещи в прилежащите Буркина Фасо, Мали и Гвинея показаха поддръжката си за водачите на преврата в понеделник.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР