Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

САЩ и Италия ще засилват сътрудничеството за предизвикателствата, свързани с Китай

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Американският президент Джо Байдън се срещна през вчерашния ден с италианския министър председател Джорджа Мелони в Белия дом, съобщи " Ройтерс ".

Двамата водачи обявиха, че ще работят за задълбочаване на икономическите връзки сред страните си и за усилване на съдействието по провокациите, свързани с Китай.

Първата жена министър председател на Италия пристигна на власт през октомври предходната година и води дейна външна политика, като в същото време се приготвя за италианското председателство на Г-7 следващата година.

Мелони и нейната дясна коалиция изповядват консервативни възгледи за правото на аборт и правата на ЛБГТ общностите, които контрастират с визията на демократа Байдън по тези въпроси, написа " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция. Това обаче не попречи на положителното протичане на срещата на Байдън с Мелони, като американският президент даже сподели, че с италианския министър председател са си " станали другари ".

Мелони пък съобщи пред кореспонденти, че нито Байдън, нито няколкото американски конгресмени, с които се е срещнала при визитата си, са повдигнали въпроса с ЛГБТ правата. " Никой не е разговарял с мен по този въпрос ", посочи тя.

 Край на санитарния кордон: Десни и крайнодесни в Европейски Съюз вървят към съюз, ключът е в Мелони Край на санитарния кордон: Десни и крайнодесни в Европейски Съюз вървят към съюз, ключът е в Мелони

Мелони сподели още, че безспорно симпатизира повече на Републиканската партия в Съединени американски щати, само че че това няма да ѝ попречи да развие " прелестни връзки " с Джо Байдън.

Италианският министър председател заяви, че с Байдън са разискали присъединяване на Италия в китайската самодейност " Един пояс, веднъж ", като означи, че Вашингтон не се стреми да диктува на Италия каква да бъде политиката ѝ по отношение на Китай.

" Връзките посред ни са мощни и остават здрави, без значение от политическите цветове на държавните управления ни. Знаем кои са нашите другари в сложни времена ", сподели Мелони при започване на срещата си с Байдън в Овалния кабинет на Белия дом.

Във Вашингтон Мелони се срещна и с ръководителя на Камарата на представителите на американския Конгрес Кевин Маккарти.

Рим и Вашингтон означиха, че визитата на Мелони е опция да бъде препотвърдено мощното партньорство сред Съединени американски щати и Италия, в това число по въпроса с оказването на помощ на Украйна.

На срещата си с Мелони Байдън похвали Италия за. Мелони пък сподели, че се гордее, че Италия брани интернационалното право.

Като оказва помощ на Украйна, Италия пази интернационалното право, съобщи Мелони, представена от украинската новинарска организация " Укринформ ".

Двамата водачи подчертаха областите на съдействие и единение в взаимно изказване, оповестено след срещата, като дадоха обещание да продължат да поддържат Украйна толкоз дълго, колкото е належащо, и да засилят разговора за " опциите и провокациите, подбудени от Китайската национална република ", написа " Ройтерс ".

Мелони би трябвало да реши през идващите месеци дали да резервира участието на Италия в инфраструктурния проект на Пекин " Един пояс, веднъж ", стратегия, на която Вашингтон се опълчва.

Италия през 2019 година стана първата и към този момент единствена страна от Г-7, която се причисли към огромната инфраструктурна самодейност на Китай, като критиците настояват, че партньорството ще разреши на Китай да получи надзор над чувствителни технологии и жизненоважна инфраструктура.
Оценките са, че е малко евентуално Италия да възобнови своята договорка за " Един пояс, веднъж ", когато тя изтече през март 2024 година, а Мелони сподели през май, че е допустимо да има положителни връзки с Пекин, без да е част от пакта.

Мелони, която съобщи, че възнамерява да посети Китай по време на една от идващите си дипломатически визити и може да се срещне с китайския президент Си Цзинпин, разказа Съединените щати като " най-важния ни търговски сътрудник отвън Европейския съюз ". Тя също по този начин подчертава върху комерсиалните практики, които подкопават правата и сигурността на служащите, и прикани за " почтена " търговия, което търговски специалисти сметнаха за още един удар против Пекин.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР