Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Австрийският канцлер подкрепя крайнодясна идея за вписване на парите в брой в конституцията

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Консервативният канцлер на Австрия Карл Нехамер желае правото да се употребяват пари в брой да бъде заложено в конституцията, разгласи самият той пред австрийски медии, съобщи " Ройтерс ", отбелязвайки, че това е концепция, за която крайнодясната Партия на свободата упорства от години.

демонстрират, че антиимигранстката Партия на свободата (FPO) е преди всичко с очевидна преднина пред опозиционните социалдемократи и консерваторите на Нехамер, които са в двупартийна коалиция с левите Зелени. Сегашният парламент е с мандат до есента на идната година.

" Въпросът за парите в брой е доста значим за хората ", сподели Нехамер пред австрийски медии, измежду които осведомителната организация АПА.

" За мен е значимо парите в брой да бъдат вписани в конституцията ", уточни той, представен от АПА. Нехамер е изискал от министъра на финансите Магнус Брунер да изготви предложение преди среща с банките през септември, добавя АПА.

Австрийците са измежду нациите в еврозоната, които в най-голяма степен харесват парите в брой. Във времена на рецесия, като началото на пандемията от COVID-19, те се втурнаха към банките и трупаха пари в брой вкъщи. Много туристи са изумени, когато открият, че някои заведения за хранене и кафенета не одобряват заплащане с карта.
Въпреки многократните уверения на Австрийската национална банка, че няма проекти за унищожаване на парите в брой, FPO твърди, че правото на потребление на пари в брой и свободата на анонимно заплащане са изложени на риск. Досега консерваторите отхвърляха сходни причини.

FPO разкритикува Нехамер за противоположния му завой по въпроса.

" Не Ви ли е позор да крадете хрумвания по този метод от " злите и крайни " FPO? Нямате ли лични рационални хрумвания? ", сподели в изказване на партията водачът на FPO Херберт Кикъл.

За смяна на конституцията е належащо болшинство от две трети в Народното събрание. Заедно FPO и консерваторите управляват единствено към 55% от местата в долната камара.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР