Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Кабинетът търси компромис между Европа и парламента за въглищните централи

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Правителството търси компромисен вид сред разпоредбите на Европейската комисия и настояванията на Народното събрание за предоговаряне на проекта за възобновяване и резистентност в част енергетика. Това стана известно от конференция на премиера Николай Денков и няколко министри, в която насочиха.

През януари Народното събрание. Тогавашният вицепремиер по ръководство на европейските фондове Атанас Пеканов предизвести депутатите, че предоговарянето на проекта без конкуренция за декарбонизация (намаляване на замърсяването от произвеждане на енергия).

Какво (не) може по смяна на уговорката

" Изпълнението на решението по този начин както е дефинирано от Народното събрание, не е явно ", сподели министър председателят Николай Денков. Водещото в решението на Народното събрание от януари е да " отпадне поетият ангажимент за намаляването на въглеродните излъчвания от производството на електрическа енергия с 40% до края на 2025 година, вземайки изходните равнища от 2019 година ".

Министър-председателят не уточни тъкмо какви са опциите за смяна на проекта, само че сподели, че разискванията с Европейската комисия ще бъдат показани на депутатите, когато са в задоволително напреднал стадий. Като период той уточни края на септември. Каза, че се търси общото сечение сред три аспекта: условията на Европейската комисия, на решението на Народното събрание (и опция за негова промяна), както и повече изясненост за процесите в общностите във въглищните региони.
" Служебното държавно управление е провело диалози с Европейската комисия, само че постоянно са били, че се предлага нещо, което няма по какъв начин да бъде признато, тъй като не подхожда на разпоредбите ", счита министър председателят Николай Денков.

" Работи се извънредно интензивно по нова версия на проекта, която да бъде разисквана с хората в района. Целта е до края на септември да бъде подготвена и изпратена към Европейската комисия, тъй че да можем до края на годината да имаме утвърден и признат проект и да не бъдат изгубени тези средства ", сподели министърът на финансите Асен Василев. Обяви, че от смяна на проекта за възобновяване в част енергетика може да бъде обиден третия транш. Той е за към 1.5 милиарда лева

Застрашени са и 1.6 милиарда лева

Извън средства по проекта за възобновяване и резистентност има заплаха България да изгуби и 1.6 милиарда лева Причината е, че не е приела териториални проекти за обективен преход на въглищните райони Стара Загора, Кюстендил и Перник.

" България е в извънредно сериозен риск да загуби още 1.6 милиарда лева, в случай че до края на годината тези териториални проекти не бъдат признати ", сподели Денков.

От прочувствена тирада на министъра на енергетиката Румен Радев стана известно, че от години политическото говорене пречи хората, бизнеса и неправителствените организации във въглищните райони да позволен сериозен метод към тематиката:

" Изключително порочно и лъжливо обръщение е отправяно редовно към хората във времето, с обещания към предизборни и изборни дати. Най-често се чуват гласовете на дейните. Но желаеме да чуваме и знаещи, и можещи гласове, освен, че ни се желае нещо да се случи. Знаете ли кое най-ме гневи във времето? България е член на Европейския съюз от 2007 година Оттогава в никакъв случай, даже цент не е пожелан, не е комплициран в план по фонда за стомана и въглища. Това не ви ли приказва нещо? ", сподели Румен Радев, министър на енергетиката.

По думите му министерствата на енергетиката, районното развиване и обществената политика са създали " първи смислени чернови на териториалните проекти ", които ще бъдат оповестени за публично разискване. Посочи, че методът е самостоятелен към трите въглищни района.

" Тези планове са особени, тъй като верифицират качество на плана. Когато не слагаме качество, а се чудим по какъв начин да крадем пари от комплекса, сякаш под формата на рационализация, някаква друга апаратура, закърпване на ситуацията, опити да вършим някакви хитрости сякаш, че ще имитираме закриване, само че в действителност не и някой ще каже, че сме понижили някакъв потенциал това няма да работи и това би трябвало да се схваща ", сподели още министърът на енергетиката.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР