Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Насилието: четири причини хората да са гневни

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Коментарът е препубликуван от " Редакционното решение на " Дневник " е да не написа името на жертвата, въпреки че то беше оповестено обществено и от съдията. Всичко по проблема следете.

Обезобразяването с макетно ножче на 18-годишно момиче поведе медийния дневен ред и подвигна мощна протестна вълна из страната, каквато не помня да е предизвиквала друга демонстрация на битова престъпност, в това число и групови убийства. Тласък, несъмнено, даде и очевидната садистичност на действието, която те кара да настръхнеш. Всичко това единствено отключва веригата от аргументи за цивилен яд, която води към дълбините на обществените връзки през днешния ден у нас.

Правосъдието е неефективно и се поддава на напън

Първата от тях е неефективността на правораздавателната система, която е в положение да пусне причинителя да си отиде у дома, макар че е " с трайно построени незаконни привички ". И макар че фотосите на жертвата са като фрагменти от филм на ужасите.

Втората причина е, че неефективността надали би могла да бъде резултат на чак такава професионална немара, по-вероятно е да е изиграна под напън, най-вероятно корупционен. Може да има спор кой му се е поддал - без значение, че върху съдията главно се стовариха упреците и обидите, наподобява минимум подозрителна, тъй като е длъжна по закон да се съобрази с мярката за неотклонение, препоръчана от прокурора. Това прави него надалеч по-подозрителен, изключително във взаимоотношението му с полицията, която кой знае за какво не включва случая в бюлетина си, каквато ѝ е практиката. Тук се открива опция за правораздавателната система най-малко в този момент да показва успеваемост и да проверява дали и върху кого в личните ѝ редици е имало напън в догадка за съучастничество в закононарушението.

Патриотизмът легитимира мачизма, а мачизмът легитимира насилието

Третата причина за гражданския яд е нежеланието на жителите повече да възстановяват насилието и да го одобряват като нещо, разбиращо се от единствено себе си, към което държавните органи могат да се отнасят официално и даже да го прикриват. И по-специално насилието върху дамата зад стените на дома. Определен типаж български мъже са си присвоили правото освен да го упражняват, само че и да го смятат за израз на мачизъм и национализъм, които в нашите условия се оказват едно и също. Патриотизмът легитимира мачизма, а мачизмът легитимира насилието по отношение на слабия пол. Героят от Стара Загора е напряко " жива картина " на въпросния типаж - от татуировката, през излъчването и заканите, до похищенията.

Четвъртата причина , заради която се генерира цивилен яд, е продължаващото политическото безучастие по отношение на насилието. Едва в този момент, поради случая в Стара Загора, Народното събрание се събира изключително по тематиката. Но с изключение на бездействащи, има и политически партии у нас, които в действителност поддържат насилието.

Националистите в предходната си партийна гарнитура стопираха утвърждението на Истанбулската спогодба. Те я трансфораха във подправена вест по добре създадения им способ: тръбят по медиите, че тя постанова трети пол, джендъри и какви ли не други измислици, като разчитат, че малцината ще я прочетат, с цел да установяват, че няма нищо такова. Така блокираха същинската ѝ функционалност да вкара ограничения против домашното принуждение, с цел да могат патриотите мачисти на мира да бият дамите си.

 Спешните промени на Наказателния кодекс единствено задълбочават казуса Спешните промени на Наказателния кодекс единствено задълбочават казуса
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР