Днешното редовно парламентарно заседание беше открито от две декларации -

...
Днешното редовно парламентарно заседание беше открито от две декларации -
Коментари Харесай

ГЕРБ и БСП поискаха Закон срещу домашното насилие

Днешното постоянно парламентарно съвещание беше намерено от две заявления - на ГЕРБ и Българска социалистическа партия, отдадени на Деня на жертвите на домашното принуждение и Гладомора в Украйна.

" Днес е Денят на жертвите на домашно принуждение. Надявам се това Събрание, колкото и време да работи, да компенсира минусите в българското законодателство. Статистиката в действителност е доста неприятна, всяка година по новините слушаме за от ден на ден убити дами и девойки от техните сътрудници или съпрузи ", отбеляза Екатерина Захариева от ГЕРБ и се извини, че тя и сътрудниците ѝ няма да съумея да участват на конференция за насилието над дамите.

" Трябва да предоставим на жертвите на домашното принуждение най-съвременната отбрана. Да осигурим предварителна защита и адекватни здравни, обществени и правни услуги ", разяснява още някогашният външен министър.

Захариева напомни, че кабинетът " Борисов 3 " е работил над Закон против домашното принуждение.

" Да довършим това, което е стартирано и няколко държавни управления работиха. Ако МС не внесе този закон, който се работеше по време на държавното управление " Борисов 3 ", ние ще създадем това ", сподели още Екатерина Захариева.

В началото на своята декларация депутатът от ГЕРБ уважи и паметта на жертвите на съзнателно провокирания от Съюз на съветските социалистически републики през 1932-1933 година Гладомор в Украйна.

" Изпратените болшевишки команди са конфискували всяка храна на хората и са ги оставяли да умират от апетит. Тези, които са оказвали опозиция, са били безмилостно убивани ", изясни тя.

След нея от парламентарната естрада Вяра Емилова от Българска социалистическа партия обърна внимание, че в домашното принуждение децата също са пострадали.

" Не единствено на този ден би трябвало да се приказва за това. От началото на пандемията от COVID-19 има растеж на случаите, само че у нас не се води статистика. До септември убитите дами са 19 през тази година, като за 2021 година техният брой е 22. От Българска социалистическа партия неведнъж сме упорствали за ограничения в битката против домашното принуждение ", акцентира Емилова.

По думите ѝ главният проблем на жертвите на домашно принуждение е, че няма задоволително услуги, с които да бъдат подкрепени и съществуващи 13 спешни центъра не са задоволителни.

" Още през 2018 година след поредност от срещи с Неправителствени организации, внесохме законопроект, който цели обезпечаване на по-високо равнище на протекция на лица, потърпевши от домашно принуждение. Акцентът е подложен върху една от ограниченията за оказване помощ на тези лица, която в много случаи е и единствената в началото допустима, а точно настаняването им в спешни центрове. Днес внасяме в Народното събрание Закон за отбрана от домашното принуждение ", съобщи депутатът от Българска социалистическа партия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР