Днешният ни разговор ще бъде в най-добрите традиции на класическите

...
Днешният ни разговор ще бъде в най-добрите традиции на класическите
Коментари Харесай

Америка постави Европа на масата за разфасоване

Днешният ни диалог ще бъде в най-хубавите обичаи на класическите британски детективски истории. Министерството на енергетиката на Съединени американски щати разгласява формален отчет, който демонстрира, че през май тази година са изпратени за експорт 10,4 милиарда кубически метра полутечен природен газ, което е с 1,5 % по-малко от април. Основната причина за спада е интервалът, когато отоплителният сезон към този момент е завършил, а интервалът на всеобщо запълване на оборудванията за ПГХ още не е почнал.

Новините са изцяло рутинни, което обаче не пречи на доста тесни експерти и организации да губят време и писма в прогнозиране на обстановката на пазарите и идните съмнения в цените. Основното е, че безкрайните изявления за съмнения в котировките и износа са дървета, зад които се крие едвам забележима гъста гора.

Да стартираме с това, че Съединени американски щати сполучливо реализираха средносрочния проект за изтласкване на Русия от пазара за доставки на въглеводороди за Европейския съюз и Англия. Ако при Доналд Тръмп ВПГ, създаден в чужбина, в общия импорт представляваше по-малко от два %, то през днешния ден Европа е главният пазар за продажби за Съединените щати. В противоположна проекция всичко е безусловно същото: Европейски Съюз купува по-голямата част от втечнения газ посредством търговци от американски ВПГ терминали. В края на предходната година 64% от целия газ отиде от източното крайбрежие на Съединени американски щати към Стария свят, на собствен ред страните от Европейски Съюз усилиха покупките до 56 милиарда кубически метра годишно, което докара до избухлив растеж от цели 140%.

От геополитическа позиция неоспорим триумф, реализиран за сметка на Русия, която в най-хубавите обичаи на мръсния северноамерикански хокей беше изгонена принудително от терена.

Но нашият диалог през днешния ден е за друго.

Ако отворите сандъците с памет, то на дъното им, някъде на равнището на 2015 година, когато дефинитивно стана ясно, че Русия няма да се откаже от Крим и няма да направи други отстъпки, ще има невиждана осведомителна акция. Съзнанието на популацията на Европа посредством медиите и нападателно прокарвания дневен ред беше промито до искра с постулатите, че съветският тръбопроводен газ е зло, дълготрайните контракти с “Газпром ” и петролните компании са взаимозависимост, а изобщо въглеводородите от изток не са нищо повече от хибридния лост на Путин, с който той върти нещата на континента. В своя изгода, несъмнено.

Докато публичното безсъзнание тънеше на муден огън, основни политически екипи бяха бомбардирани по пътя, който от своя страна в допълнение стартира да оказва напън върху огромния бизнес, подготвяйки го за сложни времена и неизбежното спиране на икономическите и енергийни връзки с Москва. В резултат на тези комплицирани маневри последните бяха отстранени от политическото поле на Европейски Съюз – даже евентуално нелоялните.

Естествено, американските анализатори не можеха да знаят какво ще се случи със СВО, по кое време ще стартира и какъв брой дълго ще продължи. Но без подозрение още тогава се разработваха стратегически шаблони при положение на най-вероятните сюжети.

Тогава това, което се случи, е разказано нагоре и до настъпването на новата, 2023 година, груповият Запад доближи следното състояние.

Джо Байдън подписа закон за понижаване на инфлацията, който включваше 500 милиарда $ в действителност за подкупване и примамване на огромния европейски бизнес към американските простори. На последните бяха препоръчани данъчни тласъци и евтина сила, защото взривът на шистов газ в зад океана продължаваше.+

В Европа популацията се срещна с новите числа в сметките, действителният бизнес последователно стегна куфарите, а Брюксел през 2022 година набъбна с 640 милиарда евро (по оценки на английската организация “Брьогел ”) единствено като отплата на огромните индустриални играчи за закупуване на електрическа енергия и първоначални запаси.

Ефимерните съветски лостове бяха сменени с изцяло действителни и безмилостни принадлежности за въздействие и насила, само че към този момент под звездно-раирания байрак. Европа беше показана пред обстоятелството на към този момент открит васалитет и за разтуха одобрително я потупват по бузата.

Изобщо не е идиом.

Освен чисто обемните индикатори на доставките на ВПГ зад кулисите се крие и един извънредно забавен факт. В рамките на построяването на „ Северен поток 2 “ и работата на първия му аналог бяха образувани два основни центъра за търговия с газ. Германският хъб за Германия, Австрия, Чехия и Австрийският за страните от Централна и Южна Европа. След като взриви трите разклонения газопроводи по дъното на Балтийско море, Холандският стана единственият и неоспорим хъб. Формално е самостоятелен, само че в действителност принадлежи към американската мрежа от стокови и финансови тържища.

От другата страна на Ламанша лъвският къс от търговията с газ се прави на мястото на хъба “Национална балансираша точка ”, който наподобява английски, само че в действителност принадлежи на американската мрежа.

Тоест сега съвсем цялата търговия с природен газ в Европа се реализира непосредствено от американските финансови кръгове. Които директно въздействат на ценообразуването и във всеки един миг съживяват всички бавномислещи с леко придвижване на вентила. В последна сметка метанът не е единствено сила и киловати. Без него производството на азотни торове е невероятно и без тях няма да има годишна продукция, най-вече зърнени култури.

Пред нас е осезаемо олицетворение на обичайна западна теория за колониализма, т.е. хранене посредством кръвопролитие и усвояване на близък. И защото земното кълбо от дълго време свърши и няма накъде повече да се уголемява, елементарният европеец, захласнат от красиви обещания, беше хвърлен под ножа. Потомците на Британската империя научиха колониалните уроци на своята алма матер с отлична оценка.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР