Днешните президентски консултации за изборите завършиха с партия "Атака". Лидерът

...
Днешните президентски консултации за изборите завършиха с партия "Атака". Лидерът
Коментари Харесай

Атака настоява за изчистване на мъртвите души от избирателните списъци

Днешните президентски съвещания за изборите приключиха с партия "Атака ". Лидерът на политическата групировка Волен Сидеров и негови сътрудници бяха последните от парламентарно показаните партии, които разговаряха с президента Румен Радев за идния парламентарен избор, който ще се организира в пандемична конюнктура. Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ отхвърлиха да се срещнат с Радев.

Сидеров съобщи, че най-съществено е да се изчистят изборните описи от "мъртвите души ". Той показа статистика на Национален статистически институт, съгласно която българите с право на глас (над 20 г.) са 5 636 247 души. "В същото време от Централната изборна комисия споделят, че има 6 221 729. Разликата 585 482 гласа. Тоест, излиза, че ЦИК показва близо 600 хиляди гласа повече от действително съществуващите. Какво вършим тогава? Какъв е смисълът да приказваме за дата на изборите, общи морални и етични правила, в случай че имаме това разминаване в числата ", водачът на "Атака "

Той прикани президентът да стане поръчител за честността на изборите, като се направи одит на държавното сдружение "Информационно обслужване ". "Никой не знае там по какъв начин се назначават хората, какъв програмен продукт се употребява за обработката на резултатите от изборите ", добави Сидеров. Той уточни, че "Информационно обслужване " е дало над 25 млн. лв. за компютри.

"В последна сметка не е значимо кой организира изборите, а кой брои ", акцентира ръководителят на партията. И уточни, че след преразглеждане на изборните описи и проверка на сдружението може да се приказва за съответна дата за вота.

Радев отговори, че въпросът с "мъртвите души “ е показан пред Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване " и националната стаститика. Той изясни, че е получил увещание, че проверка може да се направи след предписание от изпълнителната власт, само че процесът е извънредно обемен и сложен.

"Парламентът би трябвало да извършва доста по-агресивно своите пълномощия по контрола върху изпълнителната власт, а не противоположното. Затова стигаме до такива обстановки. Преди няколко дни поканих шефа на ГРАО, само че нещата не престават да се случват в същия дух. Но рано или късно този въпрос би трябвало да се реши ", увери президентът.

Във връзка с "Информационно обслужване " президентът напомни корекция в закона от ноември, съгласно която сдружението е единственото, което може да прави изчисляването на изборните резултати

"Аз постанових несъгласие, тъй като това значи пожизнен монопол. Естествено, то беше отхвърлено. С подобен метод към законовите промени, от ден на ден "Информационно обслужване " се трансформира в черна кутия. Защото, в случай че всяка година ЦИК разпорежда социална поръчка за организация, която да обработва изборните протоколи, тогава обществото ще има действителна информация какво е функционалното задание ", сподели Румен Радев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР