Днешната среща между правителство, синдикати и работодатели доведе до обещание

...
Днешната среща между правителство, синдикати и работодатели доведе до обещание
Коментари Харесай

450 лева минимална пенсия, данъчни облекчения и компенсации за гориво предлагат от Продължаваме промяната

Днешната среща сред държавно управление, синдикати и работодатели докара до заричане за нови ограничения за подкрепяне на бизнеса и анулация на митинга на 18 май. Стачната подготвеност обаче остава. А депутати от " Продължаваме промяната " ще предложат за разискване на съдружен съвет на следващия ден 14 ограничения на стойност 2 милиарда лв.. С вяра да компенсират удара на инфлацията по джоба на жителите. Сред ограниченията са растеж на пенсиите от първи юли и още данъчни облекчения за работещите родители.

Едната част ограничения са ориентирани към най-уязвимите, а точно пенсионерите. Предлага се минималната пенсия още от 1-ви юли да се усили от 370 на 450 лв. и съразмерно увебичение на останалите пенсии. А оптималната да стане 3400 лв., като се планува тя да се изравни и оптималния застрахователен приход, който също да бъде 3400 лв..

Предлага се също увеличение на данъчното облекчение за работещи родители. Предлага се за едно дете от 450 лв. да бъде увеличено на 600 лв. , а за две деца от 900 на 1200 лв. . Освен това то да бъде употребено на тримесечна, а не на годишна база както е сега. Така в тези фамилии ще остава по-голям приход сега, когато той им е нужен за посрещане на по-високите разноски от растящите цени.

Според депутатите от " Продължаваме промяната " тези ограничения ще костват на държавния бюджет 2 милиарда лв..

Увеличението на пенсиите ще бъде с над 20% съгласно изчисленията на депутатите от " Продължаваме промяната ", като най-голям растеж се планува за оптималната пенсия.

Максимална пенсия от 3400 лв. или таван на осигурителния приход от 3400 лв.?

И двете, тъй като това, което желаеме да създадем е тази тематика да не влиза всякога в Народното събрание и да бъде обсъждана, а да създадем механизъм, в който оптималната пенсия да бъде обвързана с оптималния осигителен приход, по този начин е най-справедливо, изясни Андрей Гюров, ръководител на ПГ на " Продължаваме промяната ".

Т.е. оптималната пенсия да е равна на оптималния застрахователен приход?

Андрей Гюров, ръководител на ПГ на " Продължаваме промяната ": Точно по този начин.

Предвижда се и в допълнение преизчисление на пенсиите.

Като от 1 октомври тъй като това допуска едно в допълнение пресмятане, за което е належащо време, това което желаеме да създадем е едно преизчисление на пенсиите на база на смяна на швейцарското предписание, добави Андрей Гюров, ръководител на ПГ на " Продължаваме промяната ".

Промяната планува пенсиите да се преизчисляват не както до в този момент 50% инфлация и 50% нарастване на осигурителния приход, а с по-голямото нарастване - т.е. или на база инфлация или на база застрахователен приход.

Друго предложение на " Продължаваме промяната " е крайните консуматори на горива да получават финансова отплата от 25 ст. на литър за зареждането на до 50 литра гориво на месец .

Необходимостта от това да се вкара предел е, с цел да има прогнозируемост на разхода за бюджета, сподели Венко Сабрутев, депутат от ПГ на " Продължаваме промяната ".

Предлага се още Данък добавена стойност на топлинната сила да се понижи на 9% , само че са срещу въвеждането на нулево Данък добавена стойност за хляба, защото това няма по какъв начин де се управлява дейно против злоупотреби. Предлага се облекчение и на дребния бизнес.

За микро и дребния бизнес това, което предлагаме е нарастване на прага за регистрация по Данък добавена стойност на 10 хиляди лв., това ще бъде един от най-високите прагове за регистрация в Европейски Съюз, което ще понижи доста административната тежест за дребния бизнес в България, сподели Андрей Гюров, ръководител на ПГ на " Продължаваме промяната ".

Според изчисленията на депутатите ограниченията, които оферират ще костват 2 милиарда лв. на бюджета до края на годината.

Това, което държа да подчертая, че това са средства, които са обезпечени извънредно от в допълнение събрани средства в бюджета и могат да бъдат употребявани без да се нарушава съществуващата бюджетна рамка, добави Андрей Гюров, ръководител на ПГ на " Продължаваме промяната ".

Депутатите настояват, че законодателни промени са нужни единствено за данъчните облекчения, а всички други ограничения могат да се приложат единствено с решение на държавното управление.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР