Днешната дата е с особено важно значение за град Варна. На

...
Днешната дата е с особено важно значение за град Варна. На
Коментари Харесай

Преди 98 години Варна официално е обявена за морски курорт

Днешната дата е с изключително значимо значение за град Варна. На 10 юни 1921 година със особено Постановление № 21 на варненската администрация, което през 1925 година е утвърдено и с Царски декрет, морската ни столица публично е провъзгласена за „ специфичен и свободен курортен град ”. Именно с това решение, варненската община получава правото да събира курортна такса и да подписва заеми за развиването на летовището. 
Точно преди 98 години в тогавашния Варненски Общински Вестник е оповестена наредбата, по силата на която градската тричленна комисия обнародва решението си. В нея е записано:
“Превръщането на град Варна в специфичен морски курортен ъгъл, който по този начин видоизменен, освен ще сътвори изискванията за едно благородно поминачно състояние на популацията, само че градът ще съставлява една горделивост за България – освен това, неговото име ще се носи наедно с Ница, Монте Карло и прочие знатности.
А това значи градът да се преобърне на златоносен улей, който ще озарява така огромните потребности и на самата страна,
РЕШИ:
Обявява града Варна за специфичен курортен ъгъл, с един хинтерланд, включващ пространството сред селата Кестирич, Голема Франга, Аджемлер, Белово (Гебедже) и Галата… ”
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР