Днешната дата - 1 февруари, ни дава повод за много

...
Днешната дата - 1 февруари, ни дава повод за много
Коментари Харесай

ДПС: Да отдадем почит към жертвите на комунистическия режим и към героите на съпротивата

Днешната дата - 1 февруари, ни дава мотив за доста размишления. Това съобщи зам.-председателят на Движение за права и свободи Станислав Анастасов в декларация на Парламентарната група на Движението във връзка Деня за благодарност и респект към жертвите на комунистическия режим.

На тази дата през 1945 година са изпълнени смъртните присъди, издадени от така наречен национален съд, на трима регенти, 67 народни представители, 8 царски съветници, 40 генерали и полковници. За целия интервал на деяние на така наречен национален съд са издадени 2730 смъртни присъди, 1920 души са получили доживотни тъмнични присъди, а още хиляди - 20, 15 и 10-годишни присъди, напомни Анастасов.

Специално за този ден през 1945 година има няколко мита, които би трябвало да бъдат развенчани през днешния ден, с цел да бъде ясно. И тогава ръководещата върхушка твърди, че извършва волята на съдружниците, които са спечелили във войната, нещо, което надълбоко не е правилно, сподели Станислав Анастасов.

И напомни, че смъртните присъди, изпълнени на 1 февруари 1945 година, с доста предшестват Парижкия кротичък контракт, който е подписан чак на 10 февруари 1947 година Тези присъди са изпълнени по така наречен Московско помирение от 28 октомври 1944 година Няма никакво подозрение, че българската върхушка се престарава в това да се отърве от политическите си съперници, сподели Анастасов.

Ето цялата декларация на ПГ на Движение за права и свободи:

Уважаеми господин ръководител,

Уважаеми госпожи и господа народни представители,

Скъпи български жители,

Днешната дата - 1 февруари, Денят за благодарност и респект към жертвите на комунистическия режим, ни дава мотив за доста размишления. Както всички знаете, на тази дата през 1945 година са изпълнени смъртните присъди от така наречен национален съд на трима регенти, 67 народни представители, 8 царски съветници, 40 генерали и полковници. За целия интервал на деяние на така наречен национален съд са издадени 2730 смъртни присъди, 1920 души са получили доживотни тъмнични присъди, а още хиляди - 20, 15 и 10-годишни присъди

Специално за този ден през 1945 година има няколко мита, които би трябвало да бъдат развенчани през днешния ден, с цел да бъде ясно. И тогава ръководещата върхушка твърди, че извършва волята на съдружниците, които са спечелили във войната, нещо, което надълбоко не е правилно.

Смъртни присъди, изпълнени на първи февруари 1945 година, доста предшестват Парижкия кротичък контракт, който е подписан на 10 февруари 1947 година, повече от 2 години по-късно. Тези присъди са изпълнени по така наречен Московско помирение от 28 октомври 1944 година и няма никакво подозрение, че българската върхушка се престарава в това да се отърве от политическите си съперници.

Много са закононарушенията на комунистическия режим, който това Народно заседание е осъдило със закон и го афишира за незаконен. Има и решение на Министерски съвет. Но по самодейност и на български депутати можем да се гордеем и с резолюция 1480 на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа от януари месец 2006 година. С нея българският комунистически режим като проходим си намира мястото измежду всички тези режими, които лишават правата на личните си жители, както прави в края на своя интервал този комунистически режим и с над 360 000 български жители мюсюлмани, които са изселени наложително. А съвсем 1 милион са подложени на невиждана асимилация, която цели да им смени вярата, името и рождените права.

Казвам това не с цел да упрекваме някоя партия в тази зала, не това е задачата на такива дни. Целта е тук без значение под какво име е замаскирано, да разобличим всеки режим, който се пробва в името на саморазправата с политически съперници, с неуместните, с тези които пазят човешките и гражданските права и народна власт, да търси механизми да ги в профил - било то физически, посредством смъртни присъди, било то изселвайки ги от личната им татковина, било то пробвайки се да ги принуди да мълчат, тъй като разчита на някой различен.

Но ние никога няма да позволим, нито да се поругава паметта на тези хора, нито да се не помни, нито някои хора да се пробват да употребяват същите способи в днешни дни, с цел да си постановат личните си идеологии и да въвличат българската нация в закононарушения които не й отиват.

Аз ще се причисля към апела на господин Христов и също ще ви поканя, да отдадем респект към жертвите на комунистическия режим, към героите от съпротивата тогава, към героите които са се борили за народна власт, посредством незаконни организации, като доктор Ахмед Доган, които в последна сметка довеждат и до края на комунистическия режим.

Колеги,

Каня Ви, на днешния ден да отдадем респект пред паметника на жертвите на комунизма пред НДК, да си спомним, да не забравяме и да не повтаряме грешките си.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР