Днес западните сили ще предложат дългосрочни ангажименти за сигурността на

...
Днес западните сили ще предложат дългосрочни ангажименти за сигурността на
Коментари Харесай

Западът ще предложи на Украйна нови ангажименти за сигурност

Днес западните сили ще предложат дълготрайни задължения за сигурността на Украйна, откакто НАТО попари очакванията на президента Володимир Зеленски за явен график за присъединение към алианса.


Зеленски ще организира алегорични диалози с 31-те водачи на НАТО по време на срещата им на върха в литовската столица Вилнюс, ден откакто ги укори, че не са подхванали по-бързи дейности за приемането на Украйна в съюза.

В устрема си да успокоят украинския водач се чака групата на страните от Г-7 да излезе с декларация за това по какъв начин ще оказват помощ на Киев да победи Русия и да възпре всяка нова експанзия през идващите години.

" Тъй като Украйна реализира стратегически прогрес в контранастъплението си... ние ускоряваме формалните си договорености за отбрана на Украйна в дълготраен проект ", съобщи английският министър-председател Риши Сунак.

" Не можем да допуснем повтаряне на случилото се в Украйна и тази декларация удостоверява уговорката ни да подсигуряваме, че тя в никакъв случай повече няма да бъде оставена уязвима за бруталността, която Русия й аргументи ".

Декларацията ще обезпечи рамка, според която обособените страни по-късно ще договорят двустранни съглашения с Киев, в които в детайли ще бъдат разказани оръжията, които ще дават.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън по-рано предложи модел за Украйна, сходен на този, по който Вашингтон се ангажира да дава на Израел военна помощ в размер на 3,8 милиарда $ годишно в продължение на десетилетие.

Западните страни към този момент изпратиха на Украйна оръжия за десетки милиарди, с цел да й оказват помощ да се опълчи на съветското навлизане.

Във вторник Германия съобщи, че ще даде още танкове, ракетни системи за отбрана " Пейтриът " и бронирани машини на стойност още 700 млн. евро..


Франция съобщи, че изпраща ракети с отдалечен обхват на деяние, а коалиция от 11 страни разгласи, че от идващия месец ще стартира да образова украински водачи на изтребители F-16.

Но обещанията, въпреки и обезверено нужни на украинските войски, не дават отговор на устрема на Зеленски да сложи Киев под чадъра на груповата защита на НАТО.

Лидерите на НАТО се зарекоха след първия ден от срещата на върха, че " бъдещето на Украйна е в НАТО " и редуцираха възможния развой, през който Киев ще би трябвало да премине, с цел да влезе в алианса.

" Ще бъдем в положение да отправим покана към Украйна да се причисли към алианса, когато съдружниците се съгласят и изискванията бъдат изпълнени ", се споделя в изказването.

Това обаче не надвишава доста обещанието от 2008 година за бъдещо участие и отразява опасенията на преобладаващата мощ Съединени американски щати да не бъдат въвлечени в евентуално нуклеарен спор с Русия.

По-рано Зеленски се изрече остро, като съобщи, че неналичието на периоди за присъединение на Украйна е " неуместна ". " Несигурността е уязвимост ", съобщи той.

Като част от опита си да убеди Зеленски, че Киев се доближава към алианса, НАТО провежда във Вилнюс учредителна среща на Съвета Украйна-НАТО с негово присъединяване./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР