Днес заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната

...
Днес заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната
Коментари Харесай

Министър Сандов участва в Съвета на ЕС по околна среда в Брюксел

Днес заместител министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите взе участие в Съвета на Европейския съюз (ЕС) по околна среда в Брюксел. Това е първо присъединяване на равнище министър от 2 години насам в този най-голям конгрес за взимане на решение в Европейски Съюз в региона на околната среда.

Една от главните тематики за полемика са новите законодателни оферти на Европейската комисия в региона на климата. В изявлението си министърът уточни, че европейската политика в региона на климата отваря нови порти и предлага необятен кръг от благоприятни условия за превръщането на планетата в едно по-добро място за живеене за всички.

Изтъкнато беше, че климатичната индиферентност не може да се реализира без готовност и по-добро съгласуване на ограниченията в редица значими политики за увеличаване и поощряване на растежа, конкуренцията, пазара на труда, обществената политика, развиването на умения, районното доближаване, данъчното облагане, научните проучвания и други структурни политики.

„ Постигането на амбициозните цели няма да бъде елементарно, само че това може единствено да ни стимулира да вървим напред и да намираме допустимо най-хубавите решения. Именно, тъй като виждаме в компликациите не спънки, а благоприятни условия – за по-устойчив и добър живот, за по-добра околна среда и здрави екосистеми, за по-конкурентна и новаторска стопанска система, ще подходим с нужното внимание, отговорност и храброст “, акцентира вицепремиерът Сандов.

В рамките на утринната сесия се организира двустранна среща и с комисаря по околна среда, океани и риболовство Виргиниюс Синкевичус, с който беше разисквана идната тежка задача за усилена работа по закриване на множеството наказателни процедури в региона на околната среда против България. Комисар Синкевичус уточни, че е нужна политическа воля и държавни задължения за осъществяване на високите стандарти на политиката на Европейски Съюз за околна среда, с цел да се сътвори и по-добро настояще за нашите жители. Министър Сандов увери комисаря в новия курс на политика на нулева приемливост към корупцията и към цялостна ангажираност и отдаденост на постигането на високо качество на околната среда в България.

В началото на съвещанието министър Сандов беше поздравен от своите сътрудници федералния министър на климата и околната среда на Австрия – Леоноре Гевеслер, министъра на околната среда на Германия – Щефи Лемке, министъра на околната среда на Люксембург – Карол Дишбург, министъра на околната среда на Малта – Арон Фаругия, и министъра на околната среда на Литва – Симонас Жентвилас.

В следобедната сесия министрите ще обсъдят новия Регламент за батериите и отпадъците от акумулатори и Стратегията на Европейски Съюз за почвите.

Също по този начин вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов ще организира двустранна среща с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР