Днес заместник-министър Жени Начева и представител на Информационно обслужване направиха

...
Днес заместник-министър Жени Начева и представител на Информационно обслужване направиха
Коментари Харесай

Над 200 издадени направления за PCR тест от сутринта, НЗОК плаща изцяло изследването

Днес заместник-министър Жени Начева и представител на " Информационно обслужване " направиха проява на системата за издаване на електронно направление за безвъзмезден PCR-тест и дадоха детайлности.

" Министерство на здравеопазването обезпечи централизирания модул, с цел да може всички лечебни заведения да го употребяват, без значение какъв брой пациенти. Хартиените посоки остават, ще разтеглим с останалите медико-диагностична активност. До момента към този момент са издадени 200 посоки, към 100 лекари са се възползвали от опцията. Имаме покритие на територията на цялата страна ", изясни Начева.

НЗОК покрива разноските за PCR проби, пациентът не доплаща. Хартиените посоки ще отпаднат когато пациентите не желаят към този момент да ги получават, а персоналните лекари стартират да издават без проблеми е-направления.

" С изменението, общопрактикуващият доктор преценя нуждата от осъществяване на ВСМДИ " Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19 ", откакто снема епидемиологична анамнеза и издава направлението при съществуване на най-малко два признака “, се показва в позиция на НЗОК.

" Днес е направена първата и най-важна крачка към дигитализацията на здравната система. В цялата страна системата работи, само че това са първите стъпки, ясно ни е, че първоначално ще имаме усложнения. Проблемът с антигенните проби е, че с тях се изкривява статистика, при позитивен антигенен тест, човек си е ковид-болен ", съобщи доктор Николай Брънзалов от БЛС.

Той прикани хората да не си измислят признаци, с цел да получат безвъзмезден PCR тест.

От " Информационно обслужване " осведомиха, че електронният автограф на лекаря ще удостовери достоверността на е-направлението. Целта е всички общопрактикуващи лекари да имат еднакъв достъп до системата.

По консолидираното на осведомителната система за електронните посоки за PCR проби от персоналните лекари работят 30 компании.

Прогнозата е, че с опцията персоналните лекари да издават посоки за безвъзмезден тест броят на пробите може да нарасне до 30%.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР