Днес Юпитер, най-голямата планета в Слънчевата система, ще е толкова

...
Днес Юпитер, най-голямата планета в Слънчевата система, ще е толкова
Коментари Харесай

Днес Юпитер е най-близо до Земята, можем да я наблюдаваме без телескоп

Днес Юпитер, най-голямата планета в Слънчевата система, ще е толкоз покрай нашата планета, че ще може да бъде следена без телескоп, а единствено с бинокъл или невъоръжено око. Дори някои от луните й - Йо, Европа, Ганимед и Калисто - също ще бъдат елементарно разпознаваеми.

Земята и Юпитер ще застанат на една линия към Слънцето. Небесното събитие ще може да се следи цяла нощ, като с просто око или бинокъл ще могат да се видят цветовете, райетата и петната на Юпитер.

Юпитер е петата по раздалеченост от Слънцето планета и най-голямата (с огромна преднина) в Слънчевата система. Юпитер и другите газови гиганти в Слънчевата система (Сатурн, Уран и Нептун) са известни още като юпитероподобни планети, планети-гиганти.

Юпитер е прочут на човечеството още от антични времена, и участва във вярванията и митологиите на доста култури. Планетата е именувана от римляните и носи името на бог Юпитер от тяхната митология. В гръцката митология това е основният господ, гръмовержецът Зевс. Затова астрономическият знак е стилизирано изображение на мълния. Погледнат от Земята, Юпитер има величина от -2,94, което го прави най-яркият обект на нощното небе след Луната и Венера.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР