Днес въздухът в Пловдив е по-лош и от този в

...
Днес въздухът в Пловдив е по-лош и от този в
Коментари Харесай

Въздухът в Пловдив и днес най-мръсен в България - ФПЧ са 18 пъти над нормите

Днес въздухът в Пловдив е по-лош и от този в София. Станциите, следящи качеството на атмосферния въздух демонстрират, че има превишени правила на фините прахови частици от вида ФПЧ10.
Прочетете още
Тяхната централизация е по-голяма в ЖР „ Тракия ”, където стойностите са избрани с оранжев код като „ неприятни ”. В кв. „ Каменица ” те са с жълт код, което значи „ възможни ”.



В портала на Община Пловдив за Мониторинг на околната среда приканват жителите да не се разхождат наоколо до основни пътни артерии и области, които се отопляват с въглища. От там поучават жителите, които употребяват твърдо гориво за битово отопление да преминат на ток, както и да се заобикаля използването на персонални коли.

Според портала IqAir, равнищата на фините прахови частици PM са 18 пъти по-високи от естествените (за съпоставяне, тези в София през днешния ден са 7 пъти по-високи). За да се предпазим от рисковите равнища на замърсяване, те поучават да излизаме на открито с маски, да не отваряме прозорците си, да използваме пречистватели за въздух в домовете си и да не упражняваме на открито.



Фините прахови частици (ФПЧ) са главният и най-масов замърсител на атмосферния въздух. Те са сериозен проблем за качеството на въздуха и основават евентуален риск за здравето. Съставени са от твърди частици, дребни водни капчици и в допълнение адсорбирани на повърхността им други химически вещества (органични съединения, метали, алергени под формата на фрагменти от полени, плесени, спори).  

Те навлизат в организма ни най-вече посредством дихателната система, при което по-едрите частици се задържат в горните дихателни пътища, а по-фините частици (под 10 mm - ФПЧ10) доближават до по-ниските отдели на дихателната система, като водят до увреждане на тъканите в белия дроб.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР