Днес във Вашингтон започва голям политически спектакъл - първите открити

...
Днес във Вашингтон започва голям политически спектакъл - първите открити
Коментари Харесай

Започват откритите изслушвания по разследването за импийчмънт на Тръмп

Днес във Вашингтон стартира огромен политически театър - първите открити чувания на основни очевидци по следствието за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, съобщи Франс прес. Тръмп към този момент дефинира чуванията като " маскарад " и се зарече да потърси реванш на изборите следващата година.

Седмици наред при закрити врата в продължение на часове бяха изслушани в Конгреса основни очевидци по случая. Сега първи ще приказва американският шарже д'афер в Киев Бил Тейлър, който беше и един от изслушаните при закрити врата. Изслушването му ще бъде пред комисията по разузнаване в Камарата на представителите. Демократите не са го избрали инцидентно. Неговите показания през октомври бяха измежду тези, които най-силно затвърдиха съмненията за шантаж на Тръмп по отношение на Украйна.

Тази фаза на обществени чувания демонстрира, че демократите се приближават до края на следствието си, с цел да сформират обвинително досие за импийчмът против милиардера. Подобна процедура не е имало в Съединени американски щати от над 20 години. Предната беше " аферата Люински ", засегнала президента демократ Бил Клинтън.

Демократите упрекват президента Тръмп, че е злоупотребил с президентските пълномощия, като е упражнил напън над Украйна поради своите лични изборни ползи. В центъра на аферата е телефонният диалог на Тръмп с украинския президент Володимир Зеленски на 25 юли. Тогава Тръмп изискал от украински си сътрудник да насочи вниманието си върху някогашния вицепрезидент на Съединени американски щати, демократа Джо Байдън, който е в положителни позиции да се изправи против него на президентските избори следващата година.

Подозира се, че Тръмп по това време е обвързал размразяването на американска военна помощ за Украйна в размер на 400 милиона $ с намерено оповестяване от Киев, че ще проверява по-специално бизнес делата на сина на Байдън - Хънтър, работил от 2014 година до 2019 година в огромна украинска газова компания. Белият дом дефинира това като клюка и отхвърли да сътрудничи на следствието. Тръмп го назова на няколко пъти " лов на вещици " и даже един път сподели, че става дума за " опит за държавен прелом ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР