Днес във Варшава президентът Румен Радев, който е на двудневно

...
Днес във Варшава президентът Румен Радев, който е на двудневно
Коментари Харесай

Европейското сътрудничество е важен елемент в отношенията между България и Полша

Днес във Варшава президентът Румен Радев, който е на двудневно публично посещаване в Полша, ще беседва "на четири очи " със своя полски сътрудник Анджей Дуда. След това ще се състоят пленарните диалози сред формалните делегации на двете страни.

По време на диалозите се чака да бъдат разисквани вероятностите за задълбочаване на двустранните връзки сред България и Полша, търговско-икономическото съдействие и партньорството в региона на образованието, науката и културата, въпроси от дневния ред на Европейския съюз, целите на идното Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз, връзките в региона на защитата и съдействие в границите на НАТО, въпроси на световната сигурност и миграцията.

В рамките на визитата си президентът Радев ще има срещи и с министър-председателя Беата Шидло, с маршала на Сейма Марек Кухчински и със заместник-председателя на Сената Михал Северински.

Президентите Радев и Дуда ще открият във Варшава полско-български стопански конгрес с присъединяване на 200 български компании. Той ще бъде открит в петък от заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев.
<!--[if--> Като цяло стокообменът сред двете страни се характеризира със постоянни равнища при непрекъснати стокови групи и позиции, както и резистентен напредък през последните години откакто пред 2013-а цената му надвиши един милиард евро.

През 2016 година износът за Полша възлиза на 585.771 млн. евро - това е 2.5% от общия експорт на България. Вносът пък е 1 057 милиарда евро, което значи 7 място измежду сътрудниците ни и 4% от общия ни импорт. Стокообменът сред двете страни в края на предходната година пораства до 1 642 милиарда евро, само че за жалост салдото още веднъж е негативно.

От Министерството на стопанската система означават редица благоприятни условия за възстановяване на съществуващата стокова конструкция на стокообмена, най-много посредством увеличение каузи на изнасяните от нас: виновност и вермути, мото и електрокари, лекарства, замразени плодове и зеленчуци, доматен концентрат. Заедно с това има и артикули с капацитет за реализация в Полша, като манганова руда, бетонит и перлит, калцинирана сода, билки и бяло саламурено сирене.

Полските вложители демонстрират интерес към вложения в енергетиката (топлоелектрически централи) и в дребни и междинни предприятия. По данни на Българска народна банка за интервала 1996-март 2017 година директните полски вложения в България са в размер на 151.5 млн. евро.

През 2015 година по данни на Българска народна банка полските вложения са 11.4 млн. евро. През предходната година по предварителните данни те са негативни: минас 9.6 млн. евро. През първите три месеца на 2017 година Числата са по оптимистични - у нас са влезнали 14.7 млн. евро от полски вложители.

Поляците познават България и хубавото е, че още веднъж се връщат в курортите ни по черноморието. През първите три месеца на 2017 година полските туристи у нас са 16 154 (7 място по брой в ЕС) като отчитаме и нарастване с 60.5 %. Българските туристи в Полша за този интервал са били 12 919, а ползата към северната страна е подкрепет с растеж от 117.9 %.

През 2016 година полските туристи у нас са 365 824 души, това е 4 място в Европейски Съюз след Румъния, Гърция и Германия и пред Великобритания) и нарастване със 40.4% или 105 202 индивида. През предходната година Полша е била посетена от 49 071 българи, като те са били със 15 998 души повече.

<!--![endif]--> <!--![if-->
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР