Днес в Турция се провеждат местни избори, на които ще

...
Днес в Турция се провеждат местни избори, на които ще
Коментари Харесай

Над 61 милиона избиратели гласуват на местни избори в Турция

Днес в Турция се организират локални избори, на които ще могат да гласоподават общо 61 441 882 гласоподаватели.

В изборите ще вземат участие претендентите на 34 политически партии, а в страната ще бъдат разкрити над 206 хиляди изборни секции. Ще бъдат определени кметове на 81 окръжни центрове, както и на 973 по-малки градове и над 50 хиляди кметове на общини.

Във връзка със сезонните условия и времето, в което слънцето залязва, Висшата изборна комисия на Турция взе решение изборите в 32 окръга в страната да стартират с час по-рано. Съответно в Източен и Югоизточен Анадол (включително в окръзите Адъяман, Агръ, Диарбекир, Газиантеп, Хаккяри, Кахраманмараш, Малатия, Ван) гласуването ще може да се прави от 07:00 до 16:00 часа.

В останалите окръзи жителите ще могат да гласоподават от 08:00 до 17:00 ч.

Управляващата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) е с номер 1 на бюлетината за гласоподаване, главната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) е с номер 18.

Най-много са претендентите за кметския пост в мегаполиса Истанбул – 49. Броят на претендентите за мястото на градоначалник в столицата Анкара е 24.

Настоящият кмет на Истанбул и още веднъж претендент за поста на НРП Екрем Имамоглу ще използва правото си на глас в Девическото учебно заведение " Емин Юкселоглу " в квартал Бейликдюзю, а Мурат Курум, претендент на ПСР за кмет на Истанбул, ще гласоподава в учебно заведение IMECE в квартал Кягътхане.

Kметът на Анкара Мансур Яваш и още веднъж претендент за кмет на столицата на НРП ще гласоподава в Религиозното учебно заведение „ Юмиткьой “, а претендентът за кмет на Анкара на ПСР Тургут Алтънок ще гласоподава в учебно заведение „ Коджатепе “ в столицата.

Според прогнозите на социолозите настоящите опозиционни кметове могат да запазят постовете си през идващите пет години. Очаква се извънредно оспорвана конкуренция сред настоящия кмет Мансур Яваш от НРП и претендента на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) Тургут Алтънок в столицата Анкара, както и в мегаполиса Истанбул - сред сегашния кмет Екрем Имамоглу от НРП и претендента на ПСР Мурат Курум.

Според резултати от анкета на социологическата организация О Ре Дже (ORC) Яваш може да получи поддръжка от 51,5 на 100 от гласовете, до момента в който главният му политически конкурент и кмет на столичния регион Кечийорен Тургут Алтънок - 36,2 на 100. Агенция АДА (ADA) чака 56,5 на 100 от гласовете да са в интерес на Яваш и 33,4 на 100 да са за претендента на ПСР. По данни на социологическата организация АРЕА Яваш може да има поддръжка на 60,1 на 100 от гласоподавателите, а Алтънок - 33,4 %, писаха турски опозиционни медии.

На общинските избори на 31 март 2019 година сегашният кмет на столицата завоюва изборите с 50,9 % от гласовете.

Според редица скорошни изследвания на публичното мнение опозиционният кмет на 16-милионния мегаполис Истанбул Екрем Имамоглу изпреварва претендента на ръководещата партия, някогашният министър на околната среда Мурат Курум. Според компанията за изследване на публичното мнение Сонар Имамоглу може да получи поддръжка от 47,3 на 100 от гласоподавателите, до момента в който Курум може да получи 40,4 %. Според компанията Аксой опозиционният кмет ще събере 49,9 % от гласовете на гласоподавателите, до момента в който представителят на ПСР - 36,9 %, пишат опозиционни издания.

Проучването на организация О Ре Дже също предвижда победа на Имамоглу с 42,4 на 100 от гласовете, съгласно организацията за Курум ще гласоподават 41,3 на 100 от гласоподавателите.

Министърът на вътрешните работи на Турция Али Йерликая заяви преди няколко дни, че общо 594 хиляди чиновници на силите за сигурност ще обезпечават сигурността на локалните избори в Турция в неделя.

В случай на анулиране на вота за локални органи на властта в Турция ще бъде планувано повтаряне на локалните избори на 2 юни, заяви турската Висша изборна комисия.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР