Днес, в нощта между 13 и 14 декември, е пикът

...
Днес, в нощта между 13 и 14 декември, е пикът
Коментари Харесай

Тази нощ падат до 160 звезди на час! Намислете си желание!

Днес, в нощта сред 13 и 14 декември, е пикът на метеорния поток Джеминиди – един от най-забележителните в годината. Неговите падащи звезди към този момент проблясват на фона на нощното небе. Броят им може да доближи от 120 до 160 на час.

Уви, Луната може да пречи на наблюденията, защото пълнолунието ѝ бе едвам преди няколко дни.

Метеорният поток е породен от обект на име 3200 Фаетон, който се счита за изгаснала комета. Радиантът на Джеминидите (привидната точка, от която се появяват) се намира в съзвездието Близнаци (Gemini), откъдето произлиза и названието им. Метеорите се движат с умерена скорост по небосклона, действителната им скорост е към 35 км/сек, заради което се виждат елементарно. Първото разказано наблюдаване на джеминидите е от преди 150 години – доста по-скоро, в сравнение с други метеорни потоци, като Персеидите и Леонидите да вземем за пример.

Възможно е да видите „ падащите звезди “ и от прозореца на дома си, но за да сте сигурни, че ще се насладите на небесното представление, е най-добре да потърсите място надалеч от градските светлини. И за да извършите прекарването в действителност особено, не забравяйте да си намислите предпочитание.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР