Днес в Министерството на културата бе проведена церемонията по валидиране

...
Днес в Министерството на културата бе проведена церемонията по валидиране
Коментари Харесай

Валидираха пощенска марка, посветена на картината с автор Иван Вукадинов

Днес в Министерството на културата бе извършена церемонията по валидиране и стартиране в приложимост на пощенско-филателно издание на тематика: „ В памет на героите (1973-1975) “ („ Чили “), отдадено на картината с създател Иван Вукадинов, която стана владеене на Ватиканските музеи.

Тази година изтъкнатият български художник Иван Вукадинов празнува 90 години от рождението си и бе отличен по този мотив с най-високата премия на Министерството на културата – „ Златен век ” – огърлие.

 Подписите си върху пощенско-филателното издание сложиха министрите на културата и на електронното ръководство – проф. Минеков и господин Тодоров, както и създателят – художник на изданието доцент Стоян Дечев.

 „ Както знаете, преди месец успяхме картината, която в продължение на десетилетия заставам в България, да бъде предадена за сбирката на Ватикана. Това е самопризнание освен за Иван Вукадинов, това е самопризнание и за нас, българите, това е наша изключителна чест ”, показа министър Минеков при започване на церемонията. Той изрече специфични благодарности на всички, които са съдействали за предаването на картината на Ватиканските музеи и за реализирането на пощенско-филателното издание – президентa на Република България Румен Радев, господин Христо Алексиев, заместител министър-председател по икономическите политики и министър на превоза и известията и още доста други.

 „ Валидирането на тази марка е мотив, с който показваме почитание и респект освен към великия Иван Вукадинов, а към всички надарени хора, популяризирали нашата страна. Разнородният гений на българите е на всички места. Убеден съм, че това филателно издание ще доближи до хиляди хора и ще ги накара да се замислят за силата на огромното изкуство ”, уточни в словото си министърът на електронното ръководство господин Георги Тодоров.

 Проф. Аксиния Джурова описа невероятната история на тази картина, почнала през 1973 година и чак в този момент, в наши дни, съумяла да доближи до Ватиканските музеи. „ Картините му са същинска живописна полезност ”, сподели проф. Джурова, която е и дълготраен откривател на творчеството на Иван Вукадинов. Тя цитира и думи на Димитър Казаков за творчеството на Вукадинов: „ Това е вълшебна живопис, молебен за добрина ”.

 Художникът Стоян Дечев цитира Гоце Делчев: „ Разбирам света като културно състезание сред народите ”. Художникът сподели, че е горделив, че взе участие в това състезание.

 Тиражът на марката е 5 500 броя. 

 Сред формалните посетители на церемонията бяха Милена Димитрова, консултант в Администрацията на президента, както и министър-председателят на България в интервала 1997 – 2001 година Иван Костов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР