Днес в Истанбул президентът на РСМ Стево Пендаровски се срещна

...
Днес в Истанбул президентът на РСМ Стево Пендаровски се срещна
Коментари Харесай

Пендаровски настоява за Томос за афтокефалия на среща с Вселенския патриарх

Днес в Истанбул президентът на РСМ Стево Пендаровски се срещна с Вселенския патриарх Вартоломей I.

На срещата президентът Пендаровски е изразил своята признателност към Вселенския патриарх за „ специфичната роля, която има в превъзмогването на църковния спор, обвързван с македонската черква “.

„ С негово решение от 9 май 2020 година Църквата ни е в канонично единение с другите православни църкви, признати като равнопоставени с всички останали “, се показва в известието от кабинета на президента.

На срещата е установено, че единственият път за извличане на законен и изцяло признат Томос за автокефалия е издаденият от Вселенската патриаршия.

„ Затова чакаме като страна и Църква, от висшия институционален орган в Православието да ни даде формалния документ за църковна самостоятелност - Томос за автокефалия. С решенията на Вселенската патриаршия, на нашата черква се признава правото да употребява името Охридска архиепископия, което значи църковна последователност от 1000 години. Пълното довеждане докрай на процеса на автокефалия е и от най-висш народен интерес, тъй като отваря опция за ново и духовно израстване на Охридската архиепископия, прогрес и помиряване в македонското общество и страна “, оповестиха от кабинета на президента на републиката, оповестява БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР