Днес в Германия се очаква потенциалните партньори от коалиция Ямайка

...
Днес в Германия се очаква потенциалните партньори от коалиция Ямайка
Коментари Харесай

В Германия се очаква потенциалните партньори от коалиция Ямайка да се съберат за първи път за консултации

Днес в Германия се чака евентуалните сътрудници от коалиция " Ямайка " да се съберат за първи път за съвещания.

В сряда канцлерът Ангела Меркел стартира проучвателни диалози за образуване на ръководеща коалиция с демократичната Свободна демократическа партия и със Зелените. Християндемократическият блок на Меркел и  обичайният й баварски сътрудник - Християнсоциалният съюз,  получиха дружно към една трета от гласовете на изборите на 24-и септември, които се оказаха незадоволително, с цел да могат да ръководят сами.

В изявление за " Преди всички " депутатът от фракцията на Християндемократически съюз и Християнсоциалния съюз на Ангела Меркел - Геро Сторйохан съобщи, че е оптимист за изхода от договарянията и още преди Коледа ще има формирано съдружно държавно управление " Ямайка ", наричано по този начин поради цветовете на партиите, които са като тези на националния байрак на карибската страна.

По думите му никой не би трябвало да подценява уменията на Ангела Меркел да договаря. В същото време обаче, съгласно Сторйохан, възходът на извънредно десните националисти от " Алтернатива за Германия " е по виновност на държавното управление, което не се сплоти към единна теза по бежанската рецесия:

Не е елементарно да се откри един компромис сред три и даже 4 партии по кардинални въпроси, по които те до момента са били на диаметрално противоположни позиции. От една страна това е казусът с данъчната политика, това е един проблем, при който може елементарно да се стигне до консенсус т.е. понижаване на данъчната тежест. По въпроса за гарантиране на вътрешната сигурност сред обединението Християндемократически съюз и Християнсоциалния съюз и Свободната демократическа партия има диаметрално противоположни разбирания. По въпроса за военни интервенции в чужбина на Организация на обединените нации пък има разминавания сред Свободната демократичната партия, Зелените и съюза. До момента Зелените в Народното събрание са отхвърляли всяка задгранична интервенция на немския Бундесвер зад граница. И на четвърто място: казусът, настоящ в международен проект - бежанската рецесия и по какъв начин да се оправим с нея, тъй че бежанските потоци към Европа да бъдат прекратени още при зареждането им. По този въпрос също има съществени различия. И все пак съм доста оптимистично надъхан, че ще бъде основана коалиция, която ще просъществува дълги години.

Той разяснява основни въпроси за България като сигурността, защитата на външните граници и приемането ни в Шенген:

България се разви доста добре. Предстои още доста работа, само че човек в действителност в никакъв случай не съумява изцяло със дилемите, в Германия също е по този начин. Вие може би не ги забелязвате стъпките, само че повярвайте ми - смяна има в добра посока. Въпросът за правовата страна, върховенството на закона би трябвало да бъде решен в идните години. Остава и главният въпрос за справяне с корупцията, построяването на демократични структури. Разбира се, като външна граница на Европейски Съюз е значимо за България да бъде част от Шенгенското пространство.

Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР