Днес в Брюксел европейските министри на енергетиката обсъждаха общи европейски

...
Днес в Брюксел европейските министри на енергетиката обсъждаха общи европейски
Коментари Харесай

Министрите на енергетиката от ЕС обсъждаха общи европейски мерки за цената на тока и газа

Днес в Брюксел европейските министри на енергетиката обсъждаха общи европейски ограничения за понижаване цената на газа и електрическата енергия. По-голямата част от страните поддържат налагането на таван на цената на съветския газ, а някои упорстват за таван на цената на целия импорт на газ в Европейски Съюз.

“Днес европейските министри на енергетиката се съгласиха за нуждата от незабавно европейско решение. Заедно с Европейска комисия ние би трябвало да работим доста бързо, с цел да представим координирано решение на общоевропейско равнище, с цел да се оправим с високите цени на електрическата енергия допустимо най-бързо. Дискусията не беше лесна и няма да е последна, само че имаме ясна посока за ограниченията, които би трябвало да бъдат взети ”, сподели Йозеф Сикела, министър на промишлеността и търговията на Чехия.

Повечето министри бяха единни, че общоевропейски ограничения би трябвало да има. Една от тях е налагането на таван на цените на целия импорт на газ в Европейски Съюз. Друга необятно подкрепена мярка е налагането на таван на ел. силата, създадена от възобновими източници. Обсъждани са ограничения по какъв начин да бъдат подпомагани семействата и енергийните сдружения посредством държавна помощ.

Мерките би трябвало да бъдат систематизирани и се чака идната седмица в сряда Европейска комисия да показа съответно предложение.

Българският министър на енергетиката е песимистичен за общоевропейски ограничения, счита,че те би трябвало да са на локално равнище.



Вижте повече в директното включване на Десислава Апостолова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР