Днес в България трябва да се върне убиеца от Соло.

...
убиеца от Соло

Снимка: БГНЕС

Коментари Харесай

Връщат ни убиеца от Соло, ала майката на убития Кирил не може да повярва

Днес в България би трябвало да се върне килъра от Соло. Но почернената майка на Кирил, Въжаров Радмила, към момента не моге да повярява.

„ Първо желая да се случи, с цел да допускам! Да кацне през днешния ден в България и да бъде наведен в пандиза. Също по този начин желая да е ясно, че изобщо не съм признателна на българското правораздаване. Нищо от това, което се случва, не е с помощта на тях. Нито Интерпол откри Илиян, нито отдел „ Издирване “ към Министерство на вътрешните работи постави нужните старания през годините, с цел да бъде открит килърът на сина ми! Ако не беше грешката на Илиян Тодоров да се опита да напусне Ташкент с подправен документ, нямаше да бъде открит в никакъв случай! “, разяснява тя.

Днес  Тодоров лети от Ташкент, Узбекистан, за Германия. После той ще се оправи към България, с цел да изтърпи доживотната си присъда за двойното ликвидиране, което извърши през 2009 година.

Тогава Тодоров намушка до гибел Кирил Въжаров и Васил Александров пред столичната дискотека „ Соло “

Тодоров съумя да се укрие цели 11 години. Залавянето му стана изцяло инцидентно.

През април 2009 година 22-годишният тогава Тодоров дружно със свои другари вървят от ул. „ Позитано “ към ъгъла на Съдебната палата с бул. „ Витоша “. Те са пияни, беседват високо на британски език, защото има чужденци в компанията. В този миг се разминават с друга младежка група, която преди минути е напуснала нощния клуб „ Соло “.

В нея е 24-годишният Васил Александров. Той чества рождения си ден дружно с националния вратар по хокей Кирил Въжаров и с Кирил Димитров. При разминаването сред двете компании речта на непознат език не се понравя на Димитро Той стартира да виква:

„ Тук се приказва на български език, намирате се в България “.

Отсреща му отвръщат със закачката:

„ Защо, надписи ли ти трябват “.

Тогава Димитров, който е излязъл от заведението със стъклена чаша с уиски в ръка

Той замахва с нея към Стойков. Между двете компании стартира сборичкване. Миг по-късно Васил Александров и Кирил Въжаров лежат мъртви на ъгъла на Съдебната палата. Кирил Димитров е тежко ранен, само че оцелява. И тримата са прободени с нож в гърба. На случилото се няма нито един директен очевидец, макар че в близост с изключение на биещите се младежи е имало няколко таксита, както и защитата на прилежащите заведения.

След това стартира тежкото дело, само че малко преди Върховният касационен съд да се произнесе, Илиян изчезва

Илиян Тодоров беше арестуван при започване на март предходната година при опит да напусне страната през летището в Ташкент с полет за Истанбул. При гранична инспекция летищните управляващи откриват, че Тодоров употребява подправен съветски паспорт, и го задържат на място. Тогава схващат същинската му идентичност и че Тодоров е търсен с алена бюлетина на Интерпол за влезнала в действие присъда за двойно ликвидиране, постановена от Върховен касационен съд на Република България. Бюрото на Интерпол в Ташкент уведомява неотложно своите сътрудници в София за задържането на Тодоров, а на 9 март Върховната касационна прокуратура изпраща искане за екстрадицията на Тодоров в България, с цел да излежи доживотната си присъда. Тук обаче изниква проблем. Тодоров е наказан на 5 години и 1 месец затвор в Узбекистан за документното закононарушение съгласно решение от юли на Мирабадския областен съд за наказателни каузи в Ташкент.

Впоследствие изненадващо президентът на Узбекистан реши да амнистира Илиян Тодоров, с цел да може да бъде екстрадиран у нас

В случая го помилва, тъй като двойният палач по този начин или другояче ще лежи у нас доживот. За решението на президента Шавкат Мирзийоев българските управляващи научават от чиновник на пандиза в Ташкент, който отива в българското посолство, с цел да заяви, че е утвърдено искане за екстрадиция и би трябвало да бъде направен документ за депортирането на Тодоров от Узбекистан към България. Само часове по-късно килърът от „ Соло “ е изкаран от пандиза и е наведен в ареста. Днес се чака да кацне у нас и сега, в който стъпи на българска почва, Илиян ще бъде наведен в Софийския централен затвор, където ще лежи до края на живота си.

Източник: България през днешния ден
Още вести четете в рубрика „ Крими&Темида “
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР