Днес в 15:45 ч. българско време първият космически кораб на

...
Днес в 15:45 ч. българско време първият космически кораб на
Коментари Харесай

ПЪЛЕН УСПЕХ: Първият космически кораб Крю Драгън се завърна на Земята!

Днес в 15:45 ч. българско време първият галактически транспортен съд на СпейсЕкс “Крю Драгън ” се завърна на Земята, приводнявайки се в Атлантическия океан, след едноседмична задача до Международната галактическа станция. Със завършека на полета НАСА показва, че още веднъж има дарба да извозва независимо астронавти до орбита и назад. Зависимостта на Съединени американски щати от Русия за изпращане на хора до МКС остава в историята. Надяваме се, че американската организация в най-скоро време ще се възползва от тази дарба и ще станем очевидци по какъв начин астронавти се насочат към станцията от американска земя. 

Напомням на читателите, че “Крю Драгън ” беше изстрелян в автоматизиран режим с ракета “Фолкън 9 ” на 2-ри март в 09:49 ч. българско време. Изстрелването мина безпроблемно, както беше и предстоящо – “Фолкън 9 ” е постоянен притежател, летял десетки пъти. Но скоро по-късно СпейсЕкс навлезе в нови води. Компанията първо трябваше да потвърди, че може да организира безвредно съединяване с МКС: нещо, което американски транспортен съд не е правил след приключването на програмата “Космическа совалка ”. Съвременните товарни кораби “Драгън ” и “Сигнус ” просто се сближават със станцията, след което роботизираната ръка ги прихваща. Понеже “Крю Драгън ” е нов транспортен съд, а станцията е интернационална, задачата му трябваше да бъде утвърдена от сътрудниците. Руснаците се оповестиха срещу, базирайки се на безпокойство, че компютрите на борда могат да откажат. В края на краищата НАСА и Роскосмос стигнаха до компромис – съветският космонавт Олег Кононенко наблюдаваше деликатно по какъв начин “Крю Драгън ” се скачва, а също по този начин бе подадена тестова команда за незабавно отдалечаване на станцията, с цел да се симулира държанието на кораба при положение на проблем. 

“Крю Драгън ” извърши всичките тези задания безпроблемно и на 3-ти март в 12:51 ч. българско време се скачи с Международната галактическа станция. Същият този ден шлюзовете бяха отворени, а канадският астронавт Давид Сен-Жак и руснакът Олег Кононенко се трансфораха в първите хора на борда на “Крю Драгън ”. По-късно американската астронавтка Ан МакКлейн също се трансферира в кораба. Екипажът на МКС деликатно инспектира вътрешността на “Крю Драгън ” и откри, че няма непредвидени проблеми. 

Но най-сериозният тест за СпейсЕкс бе през днешния ден – навлизането в атмосферата и завръщането на Земята. “Крю Драгън ” е прекомерно друг от товарния “Драгън ” – той употребява по-мощни мотори “СуперДрако ”, а не общоприетите “Драко ” за товарни задачи. “СуперДрако ” разрешават кораба да бъде изтласкан напред при положение на неуспех на ракетата-носител и по този начин да се спасят астронавтите. Това е друга технология от класическите избавителни кули вид “трактор ”, употребявани на “Аполо ” и “Союз ”, които при повреда издърпват корабите. Системата на “Крю Драгън ” е от вида “пушър ”, при която корабите се избутват. Като резултат от това корабът “Крю Драгън ” е несъразмерен. Основното терзание бе дали при навлизането в атмосферата той няма да се преобърне. Сега всички могат да си отдъхнат, че това не се случи.

Друго значимо терзание бе дали парашутите на кораба ще сработят. На пръв взор парашутната технология се употребява в човешката процедура от десетилетия и наподобява тривиална. Когато обаче става въпрос за основаването на парашути за нов галактически транспортен съд, задачата става комплицирана. Изглежда, че през последните няколко години както СпейсЕкс, по този начин и Боинг бяха подценили компликациите. Предишните атмосферни тествания на парашутите за “Крю Драгън ” не бяха безпроблемни и през днешния ден специалисти и галактически запалянковци се притесняваха дали ще сработят. И явно сработиха!

Какво ще се случи оттук нататък? Няма спор, че в границите на полета са събрани голям брой данни, които занапред би трябвало да бъдат оценени. Междувременно завърналата се капсула на “Крю Драгън ” ще бъде прибрана и рециклирана за значим тест: задействането на спешната система по време на полет на ракета. Това тестване по думите на Илон Мъск може да стане факт още през април, само че по-вероятно е да е през юни. 

Следващата галактическа задача е планувана за месец юли – това ще е първото изстрелване на “Крю Драгън ” с астронавти на борда. Възможно е въз основата на събраните данни да бъде решено, че трябват някои модификации на системите. Отчитайки шансът това да се случи, този полет може да бъде отсрочен за края на лятото или есента. 

Междувременно за компания Боинг към момента следва да организира първото полетно тестване на кораба “Старлайнър ”. Той ще бъде изстрелян по-късно напролет, евентуално през април или май. След неговия полет НАСА ще разполага към този момент не с един, а с два галактически кораба за транспорт на астронавти до орбита. 

Няма никакъв спор, че живеем във вълнуващи времена. Днешният триумф на СпейсЕкс поставя началото на една нова ера в пилотираната космонавтика. 

За повече информация: НАСА 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР