Днес в 07:41 ч. българско време от новия руски космодрум

...
Днес в 07:41 ч. българско време от новия руски космодрум
Коментари Харесай

АВАРИЯ: Руска ракета Союз-2.1б излетя от космодрума Восточний, но няма контакт със спътника Метеор-М №2-1

Днес в 07:41 ч. българско време от новия съветски космодрум Восточний излетя галактическата ракета “Союз-2.1б ” с ускорителен блок “Фрегат ”, главен сателит “Метеор-М ” №2-1 и още 18 дребни спътника.

Девет минути и двадесет и три секунди след началото на полета беше доказано отделянето на “Фрегат ” от тристепенната ракета-носител в първична орбита. Полетът в началото беше разгласен като сполучлив (източник: Роскосмос). Руските медии оповестиха (източник), че вицепремиерът Дмитрий Рогозин е поздравил екипа по отношение на благополучното изстрелване.

Радостта обаче се оказа къса, а триумфът – разгласен по-рано, в сравнение с е трябвало… Няколко часа по-късно медиите оповестиха, че към момента не е открит радиоконтакт с “Метеор-М ”. Роскосмос също удостовери, че е зародила непредвидена особеност – спътникът не се намира в целевата орбита.

До този миг не е ясно каква е повода за неуспеха, а понастоящем експертите проучват постъпилата информация. Според Интерфакс (източник), които се базират на собствен информатор от ракетно-космическия бранш, има човешка неточност – по време на първото запалване на моторите на блока “Фрегат ” той не е бил в нужната ориентировка за извеждане в орбита, заради което блокът дружно с прикачените към него спътници паднали в Атлантическия океан.

ТАСС от своя страна се базират на различен източник, съгласно който първото включване на моторите на “Фрегат ” се е случило съгласно проекта в точния миг, само че не е ясно дали е приключило в точното време или е било прекъснато авансово. Възможно е блокът да се е взривил.

Каквато и да е повода за повредата, тя нанася сериозен удар върху съветските галактически проекти, още повече, че космодрумът Восточний е най-мащабният съветски галактически план след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. Тогава остарелият космодрум Байконур остана на територията на Казахстан, а с цел да могат да организират свои полети, руснаците би трябвало да се преценяват с непозната страна. Строежът на Восточний стартира след 2007 година в Амурската област, на мястото на изоставената ракетна площадка Свободний. Днес той е оборудван с съвременна и модерна техника, а на 28-ми април 2016 година беше извършено първото  изстрелване. Днешното бе второто, а до края на 2017-та беше очакван още един полет. Не е ясно по какъв начин ще се отрази повредата на по-нататъшния график.

Това не е първият проблем, зародил с ускорителен блок “Фрегат ” този месец. В началото на месец декември трябваше да излети ракета “Зенит ” с блок “Фрегат ” и анголски сателит “Ангосат-1 ”, само че по време на наземната подготовка и зареждането на “Фрегат ” с гориво преди няколко дни породиха проблеми с клапаните. Сега стартът е плануван за 26-ти декември, само че е допустимо около днешната повреда да бъде преместен и за по-нататък през 2018 година.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР