Днес унгарският министър-председател Виктор Орбан наложи вето на голям пакет

...
Днес унгарският министър-председател Виктор Орбан наложи вето на голям пакет
Коментари Харесай

Орбан блокира помощта за Украйна: Все още може да спре присъединяването на Украйна към ЕС

Днес унгарският министър-председател Виктор Орбан наложи несъгласие на огромен пакет от помощи от Европейския съюз за Киев и съобщи, че към момента може да спре присъединението на Украйна към Европейски Съюз, откакто водачите на Европейски Съюз утвърдиха започването на дълги договаряния за участие, съобщи Reuters, представена от " Фокус ".

На срещата на върха в четвъртък водачите на всички 27 страни от Европейски Съюз, като се изключи Унгария, се съгласиха да стартират договаряния за присъединение на Украйна макар нахлуването на Русия в прилежащата страна, като заобиколиха недоволството на Орбан, като го накараха да напусне залата.

Те обаче не можаха да преодолеят съпротивата на Орбан против преразглеждането на бюджета на Европейски Съюз, с цел да се насочат 50 милиарда евро (99.04 милиарда лева) към Украйна и да се обезпечат повече парични средства за други посоки като ръководството на миграцията.

Лидерите на Европейски Съюз обявиха, че ще продължат да оказват помощ на Киев. Ако не бъде открито съглашение за това в границите на бюджета на Европейски Съюз, те ще намерят заобиколни пътища, вероятно с двустранна помощ.

Кремъл похвали позицията, заета от Орбан, който поддържа тесни връзки с Русия, само че съобщи, че решението на Европейски Съюз да стартира договаряния за присъединение с Киев е политизирано и може да дестабилизира блока.

Орбан, който в предишното се е опитвал да употребява различията с други водачи на Европейски Съюз в своя предизборна изгода, съобщи пред държавното радио, че е блокирал пакета от помощ, част от по-широк дълголетен бюджетен проект на Европейски Съюз, с цел да подсигурява, че Будапеща ще получи средства от бюджета на Европейски Съюз, които са замразени заради опасения за върховенството на закона в Унгария.

" Това е чудесна опция за Унгария да даде ясно да се разбере, че би трябвало да получи това, което й се поставя. Не половината или една четвърт от него ", е декларирал той.

Орбан съобщи, че Унгария към момента може да блокира договарянията когато и да е.

" Това е неприятно решение ", декларира той. " Можем да спрем този развой по-късно и в случай че е належащо, ще дръпнем спирачките ".

Лидерите на Европейски Съюз завършиха договарянията по финансовия пакет в ранните часове на петък. Всички, като се изключи Орбан, се съгласиха да дават на Украйна 50 милиарда евро за четири години, само че неговото несъгласие блокира средствата, защото решението изисква единогласие.

" Мога да ви уверя, че Украйна няма да бъде оставена без поддръжка, има разнообразни способи за това ", съобщи естонският министър-председател Кая Калас, като допусна, че решение може да бъде открито до януари, когато ще се организира изключителна среща на върха.

Малко евентуално е Украйна да се причисли към Европейски Съюз в идващите няколко години, само че решението на срещата на върха в Брюксел я приближи до дълготрайната ѝ стратегическа цел да се закрепи на Запад и да напусне орбитата на Русия.

Германският канцлер Олаф Шолц изигра огромна роля за това Орбан да напусне залата, с цел да се разчисти пътят към решението, обявиха дипломати и чиновници.

Лидерите на Европейски Съюз се събраха още веднъж в петък, с цел да обсъдят други тематики, в това число войната сред Израел и ХАМАС.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР