Днес църквата отбелязва раждането на Пречистата Дева Мария. Празникът е

...
Днес църквата отбелязва раждането на Пречистата Дева Мария. Празникът е
Коментари Харесай

Утре е Малка Богородица: какви са поверията и обичаите за деня

Днес църквата отбелязва раждането на Пречистата Дева Мария.

Празникът е отдаден на рождението на Богородица и е прочут още като Малка Богородица или Рожен.
Още от Свободно време  жена есен книга одеяло 3 книги, които би трябвало да прочетете този септември  изложба изгрев Притча: Само постоянството дочаква по-добро утро!  dfgdf Молитвата, която притегля прелестни неща в живота ни  хималайска сол Защо не трябва да се дава сол назаем?
В календара на Българска православна черква този ден се отбелязва всяка година на 8 септември, като десетки храмове, манастири и параклиси в страната празнуват своя храмов празник.

Празникът е наименуван от народа и "Малка Богородица” – евентуално поради това, че на него се уважава раждането на едно свято момиченце, което да стане Божия майка.

По национална традиция на него означават своя имен ден девойките, които носят името Мария.

Третият празник в чест на Божията майка е този на нейното рождество.
Говорим си за...  метеоритен дъжд метеор Тази вечер се сбъдват всичките ни стремежи!  обич магия Ако имате проблем в любовта, направете магия...  dfgdf Молитвата, която притегля прелестни неща в живота ни  природа небе нощ Утре е Голяма Богородица, тази нощ се сбъдват най-силните ни стремежи
8 септември се чества най-вече от дамите, с цел да са живи и здрави, да раждат леко и да им оказва помощ Богородица в неволя или тежка работа.

Стопанката на дома не би трябвало да шие и тъче, с цел да не се разболеят децата в дома.

Сутринта тя меси огромна пита -”Богородичен хляб”. Едно парче от нея се оставя за добитъка и се стрива в храната му, друго парче се назовава на къщата, с цел да я пази Богородица. В някои краища пазят това парче чак до 4-ия ден на Божията майка, когато е празникът Събор на Пресвета Богородица (26 декември).

На празника Малка Богородица дамите носят блага в църквата – кърпи, престилки, чорапи, и ги слагат под иконата на Света Богородица, която е отрупана с цветя.
 Място за живот: триместен разтегателен диван с лежанка VIMLE от IKEA Edna предлага Място за живот: триместен разтегателен диван с лежанка VIMLE от IKEA
На Малка Богородица всяка булка, която още няма дете, отива в манастир или църква, носещи името на Пресветата Дева, и там прави курбан. От този курбан се раздава на бедните, тъй като се приема, че Светата дева е настойничка и на самотните и изоставени хора, утешителка на сирачетата.

На този ден храмов празник имат още Рилският, Троянският, Роженският, Врачешкият и други манастири.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР