Днес той разговаря и с Нетаняху и го призова Израел

...
Днес той разговаря и с Нетаняху и го призова Израел
Коментари Харесай

САЩ размаха пръст на Нетаняху: Овладей израелските екстремисти в ...

Днес той беседва и с Нетаняху и го прикани Израел бързо да усили потока от помощи, които постъпват в линията (нещо, което еврейската страна доскоро сподели, че ще направи).

 

Потокът от помощи към Газа към този момент се е нараснал: Червеният полумесец заяви доскоро за 24 камиона, доставили ги единствено досега довечера. Това се равнява на над една четвърт от до момента миналите камиони, откогато предходната седмица Израел позволи да бъдат пускани помощи.

 

В изявленията за малките екрани Си Би Ес и Си Ен Ен Съливан настоя, че на Израел се задават и сложни въпроси за събитията в Газа и че Израел би трябвало да разграничава " терористите на " Хамас ", които са законни военни цели, и цивилни, които не са ".

" Напълно недопустимо "

 

Съливан разяснява и обстановката в Западния бряг, където заселническото принуждение тази година се счита за обвързвано с крайнодесните партии, влезнали в последния кабинет на Нетаняху, поел властта през януари.

 

" Напълно недопустимо е насилието на екстремистки заселници против почтени хора на Западния бряг ", сподели Съливан. Заселниците, продължи той и по този начин повтори мнения на Байдън, единствено " наливат масло в огъня ". Съливан бе запитан от Джейк Тапър за какво Нетаняху не е приел съществено предизвестието на американския президент за Западния бряг. Съливан изрази вяра, че ще бъде потърсена " отговорност " на екстремистите и увери, че Съединени американски щати ще продължат да работят за решение на казуса.

" Ройтерс " отбелязва, че Байдън е изправен и пред напън от личната си Демократическа партия да призове за преустановяване на огъня.

Предупреждение за Западния бряг пристигна и от различен съдружник: насилието там би трябвало да спре, се споделя в оповестено доскоро изказване на френското външно министерство. " Франция приканва израелските управляващи да вземат наложително ограничения за отбрана на палестинското население ".

Промяната в тона

 

Отговорността на Израел за цивилните в Газа е според интернационалното право, съобщи Съливан. Контролираното от " Хамас " здравно министерство в Газа приказва за над 8800 жертви на израелски удари за три седмици война и твърди, че огромна част от тях са деца. Израелската войска нормално твърди, че бойци на " Хамас " са огромна част от жертвите и че ислямистите употребяват мирните поданици като жив щит.

Съливан призна, че внедряването на " Хамас " измежду цивилните прави интервенцията извънредно сложна, само че по думите му това " не понижава отговорността " на страната за почтените хора, " голямото болшинство на хората в Газа ".

 

Преди няколко дни Байдън поддържа оповестяването на " филантропична пауза " за доставка на помощи в Газа макар тоталната блокада, на която Израел подложи линията на 9 октомври, въпреки по едно и също време с това да посочи поддръжката за Израел и да сложи под въпрос оповестявания от здравните управляващи в Газа брой убити палестинци.

 

Тогава представител на Белия дом сподели пред няколко медии, че " обстоятелствата на терен " са причина Байдън да насочи вниманието си към паузата и към напъните в Газа да бъдат доставени повече помощи макар съпротивата на Израел. Това не значи отвод от поддръжката за Израел, само че отпорът във вътрешнополитически и районен проект изисква смяна, изключително поради упованието гибелта и разрухата в Газа да провокират все по-голямо възмущение.

 

Белият дом разгласи довечера и че Байдън е разговарял с близкоизточни водачи, без да се показва кои са те.

 

По-късно се появи и информация, че посредством събеседниците е египетският президент Абдел Фатах ас Сиси и че двамата водачи са решени още през днешния ден да се усили помощта за Газа и процесът да продължи.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР