Днес точно в 16:30 часа работници и служители на ТЕЦ

...
Днес точно в 16:30 часа работници и служители на ТЕЦ
Коментари Харесай

Работещи в ТЕЦ Димитровград на протест. Затвориха Околовръстния път за Стара Загора в пиков час

Днес тъкмо в 16:30 часа служащи и чиновници на Топлоелектрическа централа Димитровград се събраха пред централата, с цел да изразят недоволството си във връзка наложената насилствена административна мярка, която стопира работата на сдружението. От там спокойно протестиращите жители се насочиха към Околвръстния път за Стара Загора, който затвориха за малко.

 

    Събралото се болшинство от димитровградчани, обезпокоени за препитанието и работните си места, бяха единомислещи, че е невероятно в интервал на невиждана енергийна и икономическа рецесия, война и спрени доставки на природен газ, да се затварят мощности, които подсигуряват енергийната сигурност на страната посредством поддържането на несъмнено и надеждно произвеждане на електрическа сила.

    По време на митинга се чуваха викания " Не убивайте българската енергетика! ", " Искаме работа, а не апетит! ", " Днес " зелен " режим, на следващия ден режим  на тока! " и още доста други.

    Протестиращите са на мнение, че към решения за изцяло затваряне на страгегически за националната сигурност сдружения се пристъпва при открити и потвърдени извънредно съществени нарушавания на комплексното позволение, каквито тук липсват.

     " Някой споделил, че високите излъчвания серен диоксид в региона са поради Топлоелектрическа централа Димитровград, а за какво Регионална инспекция за опазване на околната среда си затваря очите и укрива информация, когато измервателните станции сочат завишаване на нормите при спрян Топлоелектрическа централа? " питат протестиращите.

 

    Един от протестиращите енергетици обясни, че в случай че оборудванията не работят по-продължителен интервал от време без нужната поддръжка е допустимо да се основат непоправими вреди, както и да се заплаши здравето и животът на служащите в резултат на покачвания риск от наводняване, пожар или гърмеж.

     " Ръководството на сдружението е решило през лятото да прави огромен ремонт. Но с цел да се реши къде са проблемите, би трябвало известно време оборудванията да поработят. Доколкото ни обясниха, са уведомили способените органи, че желаят да работят няколко седмици и по-късно 2-3 месеца да вършат ремонт. Не разбираме с какво това заплашва екологията в града. Напротив, ще се работи в името на екологията. " сподели един от протестиращите.

    Според протестиращите прекъсването на централата е скалъпено в опит да се успокои публичното напрежение, само че съгласно тях оставането на улицата на целия личен състав на сдружението не е решение.

     " Всеки естествен човек, който следи ударното нарастване на цените на електрическата сила, стартирало през есента, би се запитал дали е сполучлив миг за затваряне на сдружения, които подсигуряват производството на ток. Германия, Полша, Гърция и още доста други започнаха да отварят към този момент затворени въглищни централи още при започване на войната, а ние ги затваряме! " сподели един от протестиращите.

 

    Главният финансист на Топлоелектрическа централа Марица 3 Димитровград разгласи обществено, че в случай че в резултат на наложената насилствена административна мярка не изпълнят поетия ангажимент за доставка на електрическа сила, финансовите загуби ще възлизат на сума към 12 000 000 лв. всеки месец и съобщи, че в случай че се стигне до там, от сдружението ще бъдат принудени да предявят иск за възобновяване и от страната.

Пред медии основният правист на предприятието Юлиян Семерджиев попита за какво, когато се счита, че завишенията са от централата Министерство на околната среда и водите приказва за увеличена заболеваемост, а когато Топлоелектрическа централа " Марица 3 " не работи, само че има пак  повишени правила, успокоява хората, че всичко е наред. Отново си задаваме въпроса, за какво серният диоксид е нездравословен, единствено когато централа ни работи, а е безвреден, когато сме спрени. ", добави Семерджиев.

    Протестиращите се питат с какви очи директорката на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Хасково, както и Министърът на околната среда, ще осведомят няколко стотин българи, че губят работните си места и няма по какъв начин да хранят фамилиите си?
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР