Днес сватбените пръстени са доказателство за любов за милиони (а

...
Днес сватбените пръстени са доказателство за любов за милиони (а
Коментари Харесай

Годежните пръстени – произходът на едно вековно бижу

Днес сватбените пръстени са доказателство за обич за милиони (а несъмнено и милиарди) долари. Никой обаче не може да каже сигурно по кое време в действителност стартира тази вековна традиция. Някои считат, че най-стария случай на замяна на брачни халки идва от античен Египет, преди към 4800 години. В тези дни дамите носили пръстени и други декоративни орнаменти от усукани и сплетени снопчета ръж, тръстиките или острицови растения.

Кръглата форма на пръстена е знак на вечността, без начало или край, освен за египтяните, само че и за доста други антични култури. Дупката в центъра на пръстена също има значение – тя се счита за портал или врата, водещ към известни и непознати неща и събития. Да дадеш на жена пръстен значи непреходна и безсмъртна обич.

Римляните също одобряват тази традиция, само че влагат в нея и от себе си. Вместо да оферират пръстен на дамата като знак на обич, те го дават като знак на благосъстоятелност – мъжете в Рим „ желаят да вземат “ дамата, да я афишират за своя, когато й дават пръстен. Римските годежни пръстени по-късно стартират да се вършат от желязо и се назовават „ Anulus Pronubus “ като по този начин символизират и мощ и неизменност. Твърди се също, че римляните са първите, които гравират пръстените си.

Едва към 860 година християните стартират да употребяват пръстени в брачните церемонии – нормално те са били украшение, мощно украсено с гравирани гълъби, лири или две свързани ръце. Църквата обаче не утвърждава такива пръстени като ги счита за езически и към 13 век те са доста опростени и придават по-духовен тип, който е доста добре разказано от един свещеник, когато той ги назовава „ знак на обединяването на сърцата “.

 Diamond, 14kG, wed eng anv RING

Сватбените пръстени през разнообразни стадии в историята са носени на разнообразни пръсти, в това число и на палеца, а също по този начин и на лявата и дясната ръка. Според традиция, за която се счита, че е произлязла от римляните, сватбеният пръстен се носи на пръста на лявата ръка, защото хората тогава считат, че от там минава вената „ Vena amoris “ или безусловно „ Вена на любовта “, която е директно обвързван със сърцето. Учените обаче по-късно ще покажат, че това в действителност е погрешно. Въпреки това, този мит към момента е жив.

Има и друга доктрина за какво християните слагат пръстена на лявата ръка. Както свещеникът по време на бракосъчетанието каже: „ В името на Отца, Сина и Светия Дух “, с годежния пръстен той ще допре палеца, показалеца и междинния пръст, а по-късно, когато изрича „ Амин “, той ще сложи пръстена на безименния пръст.

По-практическа доктрина е, че мекият метал (традиционно злато) се износва по-малко и по-малко ще наранява пръста, в случай че е на лявата ръка, заради това, че по-голямата част от света си борави с дясна ръка. Освен това, четвъртият пръст на лявата ръка евентуално е вторият минимум употребяваният пръст на ръцете на човек след кутрето.

Още през 13 век, когато хората са изключително суеверни, се има вяра, че вземането на парче от облеклото на булката ще подари гостите с шанс. Това довежда до доста грозни подиуми, в които гостите безусловно късат плат от роклята на булката. И по този начин, в опит да предотвратят сходни неща доста булки стартират да хвърлят предмети на гостите, които елементарно могат да бъдат свалени от тях – и това включва жартиерите. В последна сметка младоженците стартират да смъкват жартиера и да го хвърлят на мъжката част от гостите, с цел да не дойдат те да си го вземат сами. Става бит и булката да хвърля букета си на дамите посетители.

Има десетки обичаи за добър и неприятен шанс, следвани от разнообразни култури по целия свят. В гръцката просвета захарно кубче се прибира в ръкавицата на булката, с цел да се „ подслади “ брака. За шанс египетските дами щипят булката в деня на сватбата й, а англичаните считат, че да открият паяк в сватбена рокля, значи шанс. В Чехия върху младоженци се хвърля грах вместо ориз. Древните гърци и римляни пък считали, че воалът пази булката от зли духове – от този момент булките носят воали. Младоженецът пък придвижва булката през прага, с цел да я защищити от зли духове.

 Mary of burgundy pocher

Мария Валоа-Бургундска

Първото удостоверение за диамантен годежен пръстен е от 1477 година, когато крал Максимилиан I от Германия (1459-1519 г.) предлага на Мария Валоа-Бургундска (1457-1482 г.) и й дава елмаз, с който да запечата клетвата му.

Интересното е, че в доста страни, в това число Норвегия, Русия, Гърция, Украйна, България, Полша, Австрия, Германия, Португалия и Испания, сватбеният пръстен, носен на пръстена на дясната ръка, а не на лявата. В еврейската пък традиция младоженецът слага пръстена на показалеца на булката, а не на пръстена.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР