Днес стартира скринингова кампания за измерване на яйчниковия резерв под

...
Днес стартира скринингова кампания за измерване на яйчниковия резерв под
Коментари Харесай

Една от 10 жени до 37 години има проблеми с яйчниковия резерв, без да знае за това

Днес започва скринингова акция за премерване на яйчниковия запас под мотото „ Твоите яйцеклетки са твоето на следващия ден “, осведоми БНР. Организатори са Федерация „ Български пациентски конгрес “, с поддръжката на Инвитро клиника „ София “.

Според доктор Явор Владимиров по международни данни 1 от 10 дами на възраст до 37 години има проблем с яйчниковия запас, без да е наясно с това. Жените също по този начин подценяват обстоятелството, че яйчниковата възраст е по-голяма спрямо календарната. След 38 години това съответствие не се усилва, само че към казуса се прибавят естествените физиологични процеси на стареене на яйчника, посочи експертът.

„ 10-15 на 100 от двойките страдат от неплодородие, а 10 на 100 от дамите влизат в ранна менопауза. 4-5 на 100 от дамите страдат от ендометриоза “, добави още доктор Владимиров.

В рамките на акцията до 20 април искащите дами до 37 година възраст ще могат да създадат проучването в клиниката, като се съобразят това стане сред втория и седмия ден от месечния им цикъл, изясни той при старта на акцията.

Сред аргументите за невисок яйчников запас специалистът регистрира възпалителните болести на дребния таз, ендометриозата, оперативно премахване на яйчник, като възрастта на дамата играе най-основна роля.

„ Много от моите другари са осведомени с нуждата да си вършат проучвания, свързани с репродуктивните благоприятни условия, само че има и хора, които не знаят, че може да се мери яйчниковият запас “, показа актрисата Искра Донова, която е лице на акцията.

Изследванията на яйчниковия запас за девойки и дами до 37 годишна възраст е гратис. Те включват ултразвукова оценка на яйчников запас и проучване на хормоните, имащи отношение към казуса.

Доброволци от федерацията през днешния ден ще раздават осведомителни материали по тематиката на ъгъла на бул. „ Витоша “ и бул. „ Патриарх Евтимий “ в столицата.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР