Днес стартира работата и на контактна група за дефиниране на

...
Днес стартира работата и на контактна група за дефиниране на
Коментари Харесай

Агенцията по храните: Нужни са срещи с новата местна власт заради опасните болести по животните

Днес започва работата и на контактна група за дефиниране на съответните параметри на набелязаните незабавни ограничения за неразпространение на високопатогенната инфлуенца по птиците.

" Без градивен разговор не можем да намерим бързи и съответни решения във връзка със зачестилите случаи на инфлуенца по птиците. Представители на множеството заинтригувани и виновни страни са тук, по тази причина би трябвало да реагираме неотложно с общи старания. "

Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев, който ръководи съвещание на Координационния съвет за изключително рискови заболявания по животните и зоонози, основан със заповед към министъра на земеделието и храните. В съвещанието, извършено в Министерство на земеделието и храните, участваха представители на Съюза на птицевъдите в България, Български ветеринарен съюз, БАБХ, Центъра за оценка на риска по агрохранителната верига (ЦОРХВ), представители на ветеринарния факултет на ЛТУ, Изпълнителна организация по горите, както специалисти от дирекции " Политики по агрохранителната верига " и " Животновъдство ".

На съвещанието беше разисквана епидемиологичната обстановка в страната, като шефът на ЦОРХВ доктор Койчо Коев направи къс ретроспективен разбор на епидемиологичните талази от високопатогенна инфлуенца по птиците (ВПИП) в Европа и в страната от 2016 година до момента. Той уточни, че след пика в края на май/началото на юни 2023 година, който се дължи основно на гнездящите колонии морски птици, се следи напредничав спад в броя на докладваните откривания на ВПИП до края на август т.г. От началото на септември до момента се следи последователно увеличение на случаите на ВПИП, като първите докладвани случаи през месеца са били при диви птици във Финландия, Нидерландия, Дания, Швеция, Германия. Наблюденията са, че вирусът към този момент се популяризира на юг и обгръща 17 европейски страни, като визира и домашни птици в България, Полша и Румъния.

Д-р Коев очерта и актуалната предварителна научна оценка, направена от Центъра по повод обстановката в България, като догатката, изложено в разбора, е че е мъчно да се разпознава и потвърди еднопосочно пътят, по който е проникнал вирусът във фермите за кокошки в България, заради липса на епизоотично изследване, данни от серологичния мониторинг при патиците мюлари и филогенетичния разбор на вирусите. Същевременно беше доказано, че обстановката се усложнява най-вероятно в резултат на почналата миграция по прелетния път над Средиземно и Черно море, като хипотетично се допускат два пътя на въвеждане на вируса в популацията на кокошките носачки в България - посредством диви птици или механично пренесен от други ферми със " скрита " зараза.

Научното мнение на Центъра, към което се сплотиха всички участници в съвещанието e, че се постановат незабавни ограничения за преодоляване на инфекцията и недопускане на разширението й в страната. Според направените заключения от предварителния разбор се чака огнищата при диви птици да продължат и да обзет повече типове водолюбиви птици, в сравнение с е имало през летните месеци, оповестиха от Министерство на земеделието и храните.

С оглед идния есенен миграционен сезон, тактиките за подготвеност и предварителна защита не престават да бъдат предпочитани ограничения, които би трябвало да се ползват, най-вече в региони с висока плътност на домашни птици, с цел да се избегне вторично разпространяване. Защитата на домашните птици от диви птици би трябвало да бъде целенасочена, като беше изразена рекомендация при опция домашните птици да се гледат на закрито. Беше доказано, че е нужен непрестанен разбор на генетичните данни като инструмент за следене на разпространяването на вируса и идентифициране на нови прониквания на вируси, които могат да съставляват опасност за здравето на хората или животните, поради на това, че болестта има зооантропогенен темперамент.

" Незабавно ще докладваме за актуалната епидемиологична обстановка на управлението на Централния епизоотичен щаб към Министерски съвет, тъй че да се направи преценка за нуждата от неговото привикване и взимане на съответни решения ", уточни в умозаключение заместник-министър инж. Мирослав Маринов, който съпредседателства съвета.

Той уточни, че на последващо съвещание могат да бъдат поканени и представители на ловно-рибарските организации, защото техните членове могат да спомагат на терен за деен контрол на заболяване при дивите птици и за предварителна защита.

" Необходимо е да бъдат инициирани срещи с новоизбраните представители на локалната власт, с цел да бъдат осведомени с рисковете по места и да могат да спомагат за неутрализирането им, изключително там, където рисковите фактори са по-високи ", акцентира от своя страна шефът на БАБХ доктор Светлозар Патарински.

Набелязани бяха неотложни ограничения за надзор и предварителна защита на инфекцията от ВПИП, свързани с правене на План за надзор на болестта, както и нормативни ограничения, свързани с промени в Наредбата за изискванията и реда за осъществяване на стерилизация, дезинсекция, дератизация и девастация при ограничение и очистване на заболяванията по животните, по която дирекция " Политики по агрохранителната верига " пое ангажимент до края на месеца да излезе с подготвен план за разискване.

На съвещанието на Координационния съвет беше излъчена контактна група с присъединяване на Съюза на птицевъдите в България, Министерство на земеделието и храните и БАБХ, която още през днешния ден започва активността си по правене на съответните ограничения. Работи се и по разбор на нужните средства за очистване на петте огнища на болестта, открити публично все още.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР