Днес Слънцето ще изгрее за пръв път в региона, където

...
Днес Слънцето ще изгрее за пръв път в региона, където
Коментари Харесай

Ще заработи ли отново Чандраян-3 след края на лунната нощ?

Днес Слънцето ще изгрее за пръв път в района, където се намира индийската лунна задача “Чандраян-3 ”, след приключването на двуседмичната нощ на естествения ни сателит. Големият въпрос е: ще проработят ли още веднъж спускаемият уред “Викрам ” и луноходът “Прагиян ”?

През месец август Индия влезе в историята на космонавтиката като четвъртата страна след Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати и Китай, постигнала меко кацане на Луната. Но до момента в който руските и китайските луноходи са били оборудвани с радиоизотопни нагреватели, позволяващи им да работят месеци наред (в случая с китайския “Юту 2 ” той действа от 2019 година до ден днешен), нито “Викрам ”, нито “Прагиян ” имат такива.

Така че дали електронните им съставни елементи са издържали суровите температури, които сигурно са паднали до -190oC, остава отворен въпрос.

Днес, в сряда, слънцето изгрява още веднъж в района, като при започване на деня Слънцето ще стартира да се издига при ъгъл Oo и в края на деня ще доближи 13o. Оптималният ъгъл на издигане, с цел да могат да работят научните принадлежности, е 6-9o.

Но дали Слънцето е задоволително високо е единствено единият от факторите, оповестява индийският публицист Четан Кумар. Температурите на борда на “Викрам ” и “Прагиян ” също би трябвало да доближат до избрана стойност, с цел да проработят системите.

Така че ориста на задача “Чандраян-3 ” ще стане ясна до 21 или 22 септември. Ако задачата въобще се “събуди ” след лунната нощ, то най-вероятно ще е на следващия ден или вдругиден. Индийската галактическа организация обаче оповестява, че главната работа към този момент е приключила и възможна разширена задача би била просто бонус.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР