Днес ще ви срещнем с един уникален български столетник -

...
Днес ще ви срещнем с един уникален български столетник -
Коментари Харесай

106-годишен от Бенковски разкри чудодейна народна рецепта

Днес ще ви срещнем с един неповторим български столетник - 106 годишният дядо Георги от село Бенковски, Пловдивско.

Това стана допустимо със съдействието на нашия постоянен дълготраен четец и обожател от Пловдив, господин Недко Недков, който персонално посети дядо Георги в родната му къща с концепцията да се запознае с него, да беседва за живота му и най-много да чуе от първо лице в какво се състои вълшебната рецепта за лекуване на катаракта.

Ето какво описа пред кореспондент на “Доктор ” Недко Недков.

- Г-н Недков, благодаря ви за съдействието ви да ни запознаете от близко с този неповторим български столетник - дядо Георги от с. Бенковски. Какво усещане остави той у вас?

- Преди няколко дни посетих дядо Георги в родната му къща, като на първо време му демонстрирах последния брой на вестник “Доктор ” и го попитах дали е склонен да разкажем значимите за него събития от неговия живот. Попитах го дали е склонен да публикуваме неговата рецепта за лекуване на катаракта. Оказа се, че той нееднократно е давал изявленията за други издания и беше добре квалифициран.

Но първото, което желая да кажа по този мотив, е следното: аз изпитах голямо почитание и почит, когато седнах до него, тъй като се намирах и гледах един човек от началото на предишния век. Чувството беше ужасно. Гледах го, радвах му се и го слушах. За своите 106-107 години този необикновен и умен човек говореше равно, подредено, тъкмо, без да се запъва, както се споделя. Един човек с избистрен разум и спретнат изказ.

- Какво ви описа за живота си?

- Сподели, че е имал сложен живот, изключително в тези далечни години. Участвал е в борбата край село Дравасоболч, когато в края на Втората международна война Първа българска войска се включва в боевете при река Драва.

“Реки от кръв се лееха, спомня си той, беше ужасно, едвам оцелях. Движех се по фронтовата линия с една каруца с лекарства - цели 40 километра, там идваха санитарките да получават медикаментите. И веднъж, както си карах, виждам на 15-20 метра от мен една санитарка, младо момиче, превързва наш ранен войник. Изведнъж до тях падна мина и ги умъртви! ”.

Аз мълчах и слушах, усетих по какъв начин индивидът за следващ път съпреживява тези събития. Бил е ресурс от 1939 до 1945 година Станал готвач на поделението и е показал подобен гений, че полковникът, който бил шеф на поделението, идвал в кухнята да пробва ястията му. Дори му предложил да го изпрати на курс за готвачи, след което да остане там, само че той размислил и отказал...

- С какво се е занимавал, откакто се е върнал от войната?

- Връща се в родното си село Бенковски - огромно и хубаво село. Аз се пробвах да не отегчавам на индивида, само че първо го попитах: абе, бай Георги, пил ли си алкохол, пушил ли си?

„ Нито съм пил, нито съм пушил, отговори ми той. Имал съм по 100 литра ракия и по 200 литра вино, раздавал съм на близки, на другари, само че аз самият не съм си разрешавал да пия ”.

С една дума, придържал се е към природосъобразен метод на живот. Правил си е самичък кисело мляко и сирене, гледал е 25 кошера пчели, произвеждал е мед. Но знаете ли кое най-вече ме впечатли? Дядо Георги сподели следното: “Откакто се помня и до ден-днешен, аз имам на масата мед и лимони. И това го хапвам всеки ден. По една тенекиена кутия мед на година изяждам “.

Аз си дадох сметка, че очевидно това е панацеята, с цел да доживее в положително здраве до тази почтена възраст. Сподели, че от време на време в горещите дни си разрешавал по 2-3 глътки бира и нищо повече.

- Г-н Недков, да поговорим за рецептата на дядо Георги, с която излекувал перде на очите си. И, както стана ясно, е помагал и на доста други хора.

- Да, по този начин е, това лекуване, което той е приложил на самия себе си, с цел да лекува перде на очите, се е популяризирало доста бързо. Затова аз го разпитах доста деликатно за самата рецепта. Всъщност тя е доста простичка за осъществяване. Ето по какъв начин ми я разказа по своя метод дядо Георги: “В 200 мл вода се сипва една супена лъжица мед, като сместа се разбърква доста добре. Да знаете, сместа е доста мощна. След това сипвате от тази примес в една бирена капачка, навеждате се обратно и я допирате до окото. Много е значимо да се държи тъкмо една минута и нито секунда повече. Трябва лекичко да мижиш с окото, с цел да може лекарството да се разнесе сред клепачите. И по този начин в продължение на една седмица. При другите хора е друго, зависи пердето какъв брой е узряло. Повтарям, всичко би трябвало да е доста тъкмо. Много хора се излекуваха по този начин “.

- Вие в предварителния ни диалог споменахте, че имате свое виждане за усъвършенстване на рецептата. Какво е то?

- След като се прибрах, цели два дни мислех за тази рецепта и стигнах до извода, че, да, това е схемата, само че е желателно да се уточнят някои детайлности. На първо място, водата би трябвало да бъде преварена

И второ, доста значимо, да се употребява първокласен, прекрасен мед.

Мой комшия пчелар ми сподели, че най-хубавият, най-силният мед е този, изцеден от парче пчелна пита. Защото в пчелната пита се съхранява най-истинският, автентичен мед. Изстисква се в лъжицата и се смесва с преварената вода. Освен това, този мед е течен и доста по-лесно се смесва с водата. Искам да направя ангажимента, че не е желателно да употребявате мед от търговките мрежи, а тестван, от прочут пчелар -производител. И още нещо значимо.

Ако някой реши да употребява захаросан мед, никога да не пробва преди този момент да го разтапя на водна баня, тъй като по този начин се изгубват качествата му. Просто му би трябвало повече безредие. След това готовата примес се съхранява в стъклено бурканче или в порцеланов съд, никога - в железен. И се разбърква с дървена лъжичка. Това са доста значими детайлности. След като приложи лекарството, изначало човек усеща ощипване, по този начин показа и дядо Георги, само че това да не ви тормози, тъй като е реакцията от лекуването. След това отминава. Да не пропусна да кажа още нещо значително.

В аптеките се продават специфични чашки с формата на очната ябълка. Желателно е да употребявате такива чашки като същото количество (една бирена капачка) се излива в такава чашка, отмята се главата обратно, държи се тъкмо една минута, като човек леко мижи. Това е всичко по отношение на рецептата.

- Г-н Недков, по какъв начин се усеща в този момент, на тези години дядо Георги?

- Както споделих първоначално, наподобява доста добре, има подредено мислене, гладка мисъл, не не помни. В положително въодушевление е, положителен и доста правилен човек. Ще се повторя, само че отново споделям, аз седнал съм до него и нямам доверие, че това е човек от началото на 20-ти век. Усещането е необикновено. Нещо доста значимо ми сподели, в смисъл, че в днешно време лекуването на катаракта не е по никакъв начин на ниска цена, по тази причина който успее да приложи това лекуване, в действителност съгласно него ще си усъвършенства зрението. Дори ми показа, че е получавал благодарности от доста хора, които са употребявали тази рецепта.

Доколкото разбрах, неговата снаха, която е лекарка, се грижи за него. Има и внучка, само че не разпитвах за персоналния му живот в този смисъл.

За нищо не се оплаква. Вижте, това е един напълно друг, различен човек. Минал е през времето и се е запазил като някаква негова лична матрица. Аз го усетих, видях го подобен, какъвто е бил и какъвто е в този момент. Затова ви споделям, че бях доста респектиран. Много прекрасен човек, необикновен българин. Готов да подаде ръка на хората, да ги лекува, доколкото му е допустимо. И то напълно безкористно.

Източник: zdrave.to
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР