Днес ще бъде един от най-горещите дни за тази седмица.

...
Днес ще бъде един от най-горещите дни за тази седмица.
Коментари Харесай

Температури над 40° днес: Как в Хасково, Димитровград и София борят жегата?

Днес ще бъде един от най-горещите дни за тази седмица. Червен код за температури над 40 градуса е разгласен в областите Плевен, Велико Търново и Русе.

Очаква се в града температурите да доближат до 40 градуса

А в опит да доставят малко разхлада в жегата от община Хасково инсталираха в центъра на града арка, от която струи вода.

Снимка: iStock

" Климатикът " навън е инсталиран в пешеходната зона до постройката на общината. Той разпръсква водна мъгла, която разхлажда преминаващите пешеходци.

А в Димитровград общината отваря три пункта за безвъзмездна трапезна вода за жителите. Те са сложени тук-там, през които минават доста хора.

За климатик най-често се дават сред 1000 и 1600 лв.

„ За повторно от 12 години имаме тази самодейност, като през 2023 година това се постанова към този момент два пъти. Това е дребен жест, който цели да резервира усмивките и положителното въодушевление на хората. Преди десетина дни бяха раздадени гратис към 3000 бутилки с вода. Това е най-малкото, което можем да създадем “, разяснява пред  Иво Димов, кмет на община Димитровград.

Съветите на лекарите обаче са - хората, най-много възрастните и децата, да си остават у дома, на хладно, в най-горещите часове.

Заради високите температури в София общината мие улиците. Около 9:00 часа тази заран температурата на асфалта беше 25 градуса, сподели Диана Теодосиева.

За последните 40 дни хората от Изворово, Черепово, Дрипчево и Браница са имали вода не повече от 5-6 дни

„ Вече втора седмица има миене на дюзи на основни булеварди в столицата и трасетата на трамвая. Разпорежданията на кмета на Столична община са в допълнение да се прави тази активност сред 12:00 и 14:00 часа, когато са най-високите температури. Целта е да се охладят уличните платна и да се освежи въздуха “, разяснява Стефка Енчева от Столичния инспекторат.

„ Тази процедура има резултат, температурата на асфалта се намалява и се освежава въздуха за столичани “, изясни още тя.

6 души са починали от разразилите се през вчерашния ден бурни ветрове

Безплатна вода ще има през днешния ден на три пункта в София – площад „ Света Неделя “, на „ Орлов мост “ до езерото „ Ариана “ и до пилоните на НДК.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР