Днес се проведе среща между парламентарните групи на БСП и

...
Днес се проведе среща между парламентарните групи на БСП и
Коментари Харесай

Нинова обвини Борисов, че играе ролята на добрия дядо Мраз

Днес се организира среща сред парламентарните групи на Българска социалистическа партия и ГЕРБ-СДС. Разговорите са отдадени на бюджета за 2023 година Корнелия Нинова е следващият политически водач, който се среща с ГЕРБ, без наличието на водача им Бойко Борисов, а договарянията се водят от Десислава Атанасова. Преди това същото направиха и Кирил Петков и Асен Василев от „ Продължаваме промяната “, които през вчерашния ден имаха среща с Българска социалистическа партия.

„ Времето за бюджетната процедура тече, а още даже няма договаряния за сформиране на държавно управление. Затова ние сме загрижени какво ще се случи следващата година с стопанската система, с семействата и със фамилиите “, означи при започване на срещата Нинова.

„ Ние имаме разлики с вас, само че може би ще намерим допирни точки. Знаем, че ГЕРБ избира да се удължи действието на бюджета за 2022. Ние обаче считаме, че това би означавало заледяване на приходите при увеличаващите се цени. Затова ние желаеме да внесем оферти в обществените области “, изясни пред ГЕРБ водачът на левицата.

„ Няма да си играем на популисти, макар, че господин Борисов към този момент сподели, че е подготвен да одобри предложенията на Българска социалистическа партия. Той го играе положителният дядо Мраз, само че въпреки всичко дано ние да приказваме съществено и професионално какво можем и какво не можем да създадем “, добави тя.

ГЕРБ обявиха, че са пристигнали на срещата водени също от предпочитание за градивен разговор.

„ Благодаря за тона и обещанието, че популизма и политическите послания ще ги оставим за декларациите в пленарната зала. Трябва да взимаме бързи решения. Знаем за срещата ви с Политическа партия, както и че държите за нов държавен бюджет за 2023. Ние постъпваме по еднакъв метод както беше предходната година, при все, че тогава имаше определен кабинет с мандата на господин Петков, в което Българска социалистическа партия беше съдружен сътрудник “, посочи Десислава Атанасова.

Атанасова посочи, че няма никакви сигнали от партиите в Народно събрание, че са подготвени да поддържат държавно управление.

„ Затова и в този момент считаме, че е по-добре, изключително в обстановка, в която нямаме изясненост ще бъде ли образувано постоянно държавно управление, да имаме подготвеност да обсъждаме удължение на закона за държавния бюджет, лишени от популизма и с прагматични отговори на въпросите – подсигуряваме ли финансова непоклатимост на страната в идващите няколко години, освен в идващите няколко месеца “, добави ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

„ Миналата година внесохме законопроект за удължение на бюджета, само че тогава нямаше още последици от войната в Украйна, както и резултатите от цените на електрическата енергия ”, отговори Нинова.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия показа визията на партията за Бюджет 2023 година „ Трябва да има минимални бюджетен недостиг и държавен дълг, нужно е да се стремим и към напредък на бюджета. Държавните разноски спряло % от Брутният вътрешен продукт също би трябвало да бъдат деликатно планувани ”, изясни още Гечев.

Георги Гьоков също от Българска социалистическа партия, пък показа обществените разноски за обществена протекция. „ България отделя едвам 13,1% от БВП-то си за обществена протекция, като междинната стойност за Европейски Съюз е 21,9%. Трябва да вземем ограничения, с цел да не изключваме обществените политики като част от нашите цели.

Деница Сачева от ГЕРБ изясни, че двете партии имат разнообразни гледни точки за пенсионната промяна, както и, че би трябвало да има формулировка за енергийно безпаричен през 2024 година

„ При предходното преизчисление би трябвало да се направи разбор дали се е понижило общественото неравноправие сред другите групи пенсионери. Ако не се е понижило това неравноправие, то тогава няма потребност от преизчисление на пенсиите ”, разяснява още Сачева.

Делян Добрев също от ГЕРБ сподели, че концепциите за енергетиката са споделени, защото ГЕРБ също поддържа обезщетенията за бизнеса и семействата в резултат на цените на силата.

„ Ние се тормозим за това, че съгласно Българска социалистическа партия стопанската система ще пораства с 2,2% растеж идната година, като Българска народна банка дава напредък от под 1%. Вие от години сте последователи, че би трябвало да се усили държавният дълг като % от Брутният вътрешен продукт, само че би трябвало средствата да се изразходват за вложения, а не за настоящи разноски. Според нас би трябвало той да бъде до 40% от Брутният вътрешен продукт ”, сподели Добрев.

„ Ние имаме вяра, че може да се сформира държавно управление – не имаме вяра на господин Борисов. Имам мотив да го кажа, тъй като излизаме от среща с ГЕРБ. Какво се получи – да чакаме постоянно държавно управление, дано то да си реши какъв бюджет има, то да си реши какви да са антикризисни ограничения, да се запазят старите обществени заплащания “, съобщи на брифинг след срещата водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР